Nem hagyják magukat a tanárok – polgári engedetlenség több budapesti iskolában

Nem hat a fenyegetés a pedagógusokra, szolidaritást vállalnak a miskolci Hermann Ottó Gimnázium kirúgott igazgatóhelyettesével. Ugyanakkor a drasztikus tanárhiány, a megalázó bérek és a sztrájkjog ellehetetlenítése miatt tiltakoznak. 

2022. szeptember 13., 12:55

Szerző:

„Mi, a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola tanárai ma délelőtt polgári engedetlenséggel nem vesszük fel a munkát. Tesszük ezt az oktatás jelenlegi helyzete miatt. A drasztikus tanárhiány, a megalázó pedagógusbérek, a szabad tankönyvválasztás hiánya, a sztrájkjog ellehetetlenítése, a saját minisztérium hiánya, az infrastruktúra lepusztítása stb. ismert okok. Szolidarítunk a miskolci gimnázium felmentett tanára mellett. Reflektálunk a diáktüntetésre, mert megszólítva érezzük magunkat” – olvasható az iskola polgári engedetlenségi akciót kezdő pedagógusainak nyilatkozatában az eduline.hu szerint. 

Van, aki fél tiltakozni

Nyolcan kezdtek polgári engedetlenségi akcióba, délig nem vették fel a munkát. Ez a tantestület egyharmada – ennél sokkal többen érzik, mennyire rossz a helyzet az oktatásban, de sokan félnek tiltakozni – tájékoztatta az Eduline-t az iskola egyik pedagógusa. 

A Bakáts téri iskola tiltakozó tanárai – akik feketében, kockás ingben mentek be az intézménybe – a miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgatóhelyettese mellett is kiállnak, de úgy érzik, hogy saját tanítványaik mellett is.

A Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum hat tanára is polgári engedetlenségbe kezdett szeptember 12-én. Az iskola kerítésére kitették a „sztrájk alapjog!” feliratot.

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola is közleményt adott ki, a tankerületi esetleges szankciók ellenére is.

„Mi, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola alulírott tanárai szeptember 13-án 8-10 óra között folytatjuk polgári engedetlenségi akciónkat. Nem vesszük fel a munkát, annak ellenére sem, hogy a tankerület felsőbb utasításra aránytalan szankciókat kilátásba helyezve megfenyegette 19 tanárunkat. A tankerület, ami alapfeladatait sem látja el, bár az adónkból működik. Folytatjuk, mert a békés tárgyalás nem vezetett eredményre. Az oktatási rendszert összeomlás fenyegeti. Lelkiismeretünk szavára hallgatva, felelős állampolgárként nem tehetünk mást.
Szeretettel várjuk az iskola elé azokat, akik együttérzésükkel támogatják vállalásunkat! Tanár nélkül nincs jövő!”

(Kiemelt fotónk forrása: Facebook)

Tegnap 21:43

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Tegnap 17:43

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.