Operaház-botrány: kiszivárgott egy Ókovács támogatását megkérdőjelező minisztériumi irat

A minisztérumi szakmai bizottság ajánlása alapján Kesselyák Gergelyt kellett volna kinevezni az Operaház élére Ókovács Szilveszter helyett, a szakmai grémiumtól ugyanis előbbi 9, míg utóbbi 2 támogatást kapott csak.

2023. június 12., 18:53

Szerző:

A kulturális tárca szakmai bizottsága egy Indexhez kiszivárgott, belső irata alapján Kesselyák Gergely karmestert találta a legalkalmasabbnak a Magyar Állami Operaház igazgatójának címére, 9 szakmai támogatással, őt követte Miklósa Erika operaénekes pályázata, 6 támogatói javaslattal.

Csák János kulturális miniszter végül azonban mégis azt az Ókovács Szilvesztert nevezte ki, aki összesen két szakmai ajánlást tudott begyűjteni a szakmai bizottsági körben, harmadmagával.

A dokumentum a miniszteri döntést csak konstatálja, és nem indokolja meg. Kesselyák pályázatáról azt írják viszont, hogy „nagyívű, előremutató, jól felépített pályázati anyagot mutatott be, konkrét elképzelést vázolt fel a jövőre nézve (pl. olasz együttműködés). A bizottság szükségesnek látja átgondolni a vezetőtársa személyét.”

Ezzel szemben Ókovács Szilveszter igazgatói pályázatáról megjegyezték, „kihívásokkal terhelt időszakon vezette át az Operaházat, de pályázatának egyes pontjaiban feltételhez köti az intézményi együttműködést.”

Ókovács korábban tagadta, hogy a szaktárcától nem kapott kellő szakmai támogatást, sőt, minden erre vonatkozó értesülést spekulációnak minősített. A Mandinernek korábban ugyanis úgy fogalmazott, „pusztán mert egy lap írt valamit, nem sietnék azt valóságnak venni”.

Ókovács az új választást megelőzően 12 évig, 2010-től fogva irányította a Magyar Állami Operaház munkáját.

(Kiemelt kép: Ókovács Szilveszter. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)