Operaház: Ókovács Szilveszter nincs a három befutó között

A héten lezajlott bizottsági meghallgatást követően, várhatóan május végén derül majd ki, hogy ki vezeti a jövőben a Magyar Állami Operaházat.

2023. április 29., 11:40

Szerző:

Az eddigi tizenegy pályázó közül, a meghallgatások után hárman esélyesek a posztra, de a végső döntést Csák János kulturális és innovációs miniszter hozza majd meg – emlékeztet az Index.

A főigazgatói posztért folyó versengésből legjobban kikerülő jelöltek közül Miklósa Erika operaénekes a legismertebb, de az esélyesek közt tartják számon Kesselyák Gergelyt, az Operaház jelenlegi első karmesterét, illetve Vadász Dániel jogász, énekes, kulturális menedzsert is.

Meglepetésre nem került a szűkített listára a jelenlegi megbízott főigazgató, Ókovács Szilveszter.

Bár a három jelölt a mostani meghallgatások után a legesélyesebb, a miniszternek joga van a tizenegy jelölt közül bárkit választani, ahogy várhatóan velük és a bizottság tagjaival is hosszan egyeztet még Csák János a végső döntést megelőzően. Az új főigazgató megbízatása 2023. augusztus 1-től 2028. július 31-ig tart.

(Kiemelt kép: Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója beszédet mond a magyar opera 200 éves évfordulója alkalmából, a Magyar Opera 200 címmel rendezett ünnepi megemlékezésen a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában 2022. december 22-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Életének 82. évében pénteken hajnalban elhunyt Szegedi Erika színésznő, aki csaknem 50 éven át volt a Vígszínház tagja – közölte a Vígszínház a Facebook-oldalán pénteken este.