Keljfeljancsi: Hamis illúzió színházi előadást telefonon nézni

Zeller Judittal, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászával és Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával is beszélgetett Fiala János ma reggel a Keljfeljancsi című műsorban a 168 Óra online felületein. Járvány a színházakban és a kórházakban, ezek voltak a témák.

2021. január 14., 09:48

Szerző:

A műsor első vendégét, Barnák Lászlót arról kérdezte Fiala, hogy milyen változásokat hozott a színház életében a koronavírus-járvány. Barnák, aki tavaly július óta tölti be a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztját, azt mondta, a kezdetektől az volt a dolga, hogy vigyázzon a társulati tagokra, és megőrizze a munkahelyeket. Mint mondta, a járvány okozta lezárások ideje alatt a színházban lehetőség volt olyan munkák elvégzésére is, amelyekre egyéb esetben a nézők jelenléte miatt nem kerülhet sor: kifesteni a folyosókat, selejtezni, felmérni a színpadtechnikai eszközeik állapotát.

A színházak online térbe való visszavonulását Barnák ugyanakkor „hamis illúziónak” nevezte, mondván: „telefonon nézni egy színházi előadást mégsem ugyanaz az élmény”. Ennek ellenére a kezdetekben az online, felvételről levetített előadások a négy-hatezres nézőszámot is elérték. A Szegedi Nemzeti Színháznak jelenleg nincsnek professzionális streamelt előadásai, ezért éppen most folytatnak tárgyalásokat a lehetséges streamingszolgáltatókkal. A sajátos helyzet ellenére a társulat széles repertoárral készült az évadra, így műsoron szerepel többek között a Padlás vagy Patrick Barlow Hitchcock-adaptációja, a 39 lépcsőfok. Az előadásokat remélhetőelg hamarosan online és akár személyesen is bemutathatják.

Zeller Judit, a TASZ magánszféra-projektjének jogásza a műsorban Fiala kérdésére arról beszélt, hogy vannak bizonyos betegcsoportok, akiknek a hozzátartozói kapcsolattartásra a kórházi látogatáson túl is joguk van. A gyermekeknek, a szülő nőknek vagy a súlyos állapotú betegeknek törvényben rögzített joguk van a hozzátartozó vagy kísérő állandó jelenlétéhez. A TASZ jogásza szerint a betegek és hozzátartozók jogérvényesítését nagyban segíti, ha ezekről a lehetőségekről előzetesen egyeztetnek az orvosokkal, ápolókkal és a kórházi szakszemélyzettel.

A műsort itt tudja visszanézni: 

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

2024. április 28., 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.