Katasztrófa előtt – mélyponton a tanárképzés

Egy érdekvédő szerint ha a kormány nem lép, hamarosan elérkezhetünk oda, hogy egyes iskolákban közmunkásokat küldenek majd be gyerekfelügyeletre.

2022. július 23., 13:55

Szerző:

Idén 73 805 jelentkezőt vettek fel egyetemre, mintegy kétezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban – derült ki a felvi.hu adataiból, amelyeket a felsőoktatási ponthatárok csütörtök esti kihirdetése után tettek közzé – írja a Népszava.

2022-ben ismét is gazdaságtudományi képzések voltak a legnépszerűbbek, a pedagógusképzés viszont továbbra is rendkívül kritikus pontja a felsőoktatásnak, idén 12 ezer jelentkezőből csak 6449-et vettek fel, ami rendkívül rossz eredménynek számít. A szakmai és érdekvédelmi szervezetek már tavaly is aggodalmuknak adtak hangot, akkor 7327 hallgatónak sikerült eljutnia erre a területre.

Az ötéves osztatlan tanári képzésekre mindössze 1458 embert vettek fel országosan, közülük kerülnek ki a magyar nyelvet, történelmet, matematikát, biológiát, kémiát, fizikát és idegen nyelvet oktató tanárok.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor katasztrofálisnak nevezte a felvételi eredményeket a pedagógusképzésben. Mint mondta, annyi hallgatóval, amennyit most felvettek, még akkor sem lehetne pótolni a nyugdíjba vonulókat és a pályaelhagyókat, ha mindannyian diplomát szereznének. Ám ez nincs így, többen lemorzsolódnak a képzés során, s vannak, akik nem tanárnak mennek a diplomájukkal, de akik mégis, azok közül is többen két-három éven belül pályát módosítanak. A PSZ alelnöke szerint a fiatalok „beárazták” a szakmát, annyi pénzért, amennyit pályakezdőként kapnának – nettó 200-210 ezer forint – nem választják ezt a hivatást. Gosztonyi Gábor szerint sürgősen legalább 45 százalékos béremelésre lenne szükség az oktatásban, ezt követően pedig biztosítani kellene a fizetések értékállóságát. – Ha a kormány nem lép, hamarosan elérkezhetünk oda, hogy egyes iskolákban közmunkásokat küldenek majd be gyerekfelügyeletre – fogalmazott az érdekvédő

(Kiemelt kép: PDSZ tüntetés az emmi előtt 2022 június 11-én. / Fotó: PDSZ Facebook)

 

18:05

Felkaptuk a fejünket: az év lakóháza közönségszavazásán egy kisújszállási „mediterrán” családi ház lett az első, a magyar települések látványvilágának tipikus képviselője a kádári kockaházakat követő rendszerváltás utáni korban. Hogyan terjedt el, kik alakítják az építészeti közízlést, miért esik nagyon messze a tervezők stílusa a közönség igényeitől, miért fontos a telekméret, a kert, s miféle térkövezett zsákutcába vezet az utunk – ezekről beszélgettünk Tamáska Máté egyetemi tanárral, szociológus-műemlékvédővel, a város- és falukutatás, az építészetszociológia művelőjével.

17:04

Arra kéri Áder János, volt köztársasági elnököt az LMP, hogy ne csak szóban védje a természetet, vesse latba minden befolyását a védett erdők tarvágását lehetővé rendelet visszavonása érdekében.