Kásler elrendelte, hogy orvosi végzettség nélkül is részt lehessen venni a háziorvosi ügyeletben

Mentőtisztek és kiterjesztett hatáskörű ápolók vehetik át az ügyeletet, annyira kevés az orvos és az ápoló.

2021. június 30., 13:32

Szerző:

„A háziorvosi ügyeleti szolgálatban a szakképzettségének megfelelő tevékenységben részt vehet a mentőtiszt vagy okleveles kiterjesztett hatáskörű ápoló” is – mondja ki az egészségügyért is felelős Kásler Miklós rendelete, amely péntektől érvényes. A hvg.hu szerint ezekben az esetekben azonban biztosítani szükséges egy korábbi jogszabályban felsorolt 12 féle szakorvosi képesítés valamelyikével rendelkező „orvos szakmai felügyeletét".

A Népszava néhány hete írt arról, hogy országosan változtatnának az ügyeleti és a sürgősségi rendszeren. A cikk szerint az Országos Mentőszolgálat egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgozik, továbbá a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet, és ott, ahol megmarad, a jelenlegi háromfős stábok helyett egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót. 

A mentőtisztek és a kiterjesztett hatáskörű ápolók nem orvosok, de egyetemen végeznek. A hvg.hu cikke szerint az ügyeleti rendszerbe való a bevonásuk összefügghet azzal, hogy sok a betöltetlen háziorvosi állás.

(Kiemelt kép: Szalai Marianna várpalotai háziorvos megvizsgál egy férfit, mielőtt beoltja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina első adagjával 2021. március 31-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)