Népszava: változtatnának az ügyeleti és a sürgősségi rendszeren

A laphoz jutott tervezetben szerepel többek között az: hogy a háziorvosokat is bevonnák az ellátásba, ők este 22 óráig látnák el egyes helyeken a készenléti feladatokat.

2021. június 10., 08:42

Szerző:

„Országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgozunk” – erősítette meg a Népszavának az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál.

A lap birtokába jutott egy dokumentum, amely szerint 2022 januárjától az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék az addigra átszabott orvosi, alapellátási ügyeletet. Az új rendszer próbája Hajdú-Bihar megyében július elsejétől indulna. Ha ez az első 30 napban sikeres lesz, úgy az OMSZ megkezdi az orvosok és mentőtisztek toborzását az új feladatokra – értesültek róla.

Kevesebb helyen működne orvosi ügyelet

A tervezet szerint

a páciensek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be,

itt a diszpécser egy alapos kikérdezés után döntene a beteg további ellátási lehetőségeiről. Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldhet, vagy ha a páciens járóképes egy ügyeleti pontra adhat neki időpontot. Ez utóbbiak lehetnek a nagyobb lélekszámú településeken a korábbi alapellátási ügyeletek, illetve a járásközpontokban kialakított sürgősségi fogadópontok is. A lényeg, hogy a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet, és ott is, ahol megmarad, a jelenlegi háromfős stábok helyett egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót. 

A dokumentum szerint járásonként egyetlen orvos biztosítaná az ügyeleti ellátást egy helyi központból. A járási ügyeleti központokban – köztük lenne olyan hely, ami egyben mentőállomás is – kétágyas fektetőkkel, apró sürgősségi központokat hoznának létre, ahol a betegeket hat órán keresztül megfigyelhetnék, laborparamétereket mérhetnének. Amennyiben pedig szükséges, a pácienst továbbszállítják a megyei sürgősségi ellátóhelyre.

E-recept, megyei gyermek-sürgősségi központok

Amennyiben a járásközpontban van városi kórház, úgy annak a sürgősségi osztályához rendelve működne az ügyeleti ellátás. A mentőautók is ebből a járási központból indulnának és érkeznének vissza. Ezeket a főként orvos nélküli mentőegységeket felszerelnék a telemedicinához szükséges eszközökkel, s ezeket használva vizsgálhatnák a betegeket a mentőtisztek s továbbítanák az adatokat a központban lévő orvosnak, akivel kötelezően konzultálniuk is kellene. E-receptet viszont csak a központban ügyelő orvostól kaphatna a beteg. A koncepció szerint törekednének arra, hogy a 18 évnél fiatalabbakat lehetőleg gyermekorvosok lássák el. Erre a nagyobb településen gyermekpraxis-közösségek létrehozását ajánlják, illetve hogy működjenek megyei gyermek-sürgősségi központok is.

A háziorvosokat is bevonnák az ellátásba

A tervezetben szerepel az is, hogy

a háziorvosokat is bevonnák az ellátásba, ők este 22 óráig látnák el egyes helyeken a készenléti feladatokat.

Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője azt mondta a lapnak, hogy nem ismer olyan szakmai koncepciót, amely a háziorvosokat az ügyeletekben való részvételre kötelezné.

(Kiemelt képünk illusztráció: Beliczay Barbara orvos a reggeli vizit után adminisztrál kollégáival a váci Jávorszky Ödön Kórházban, 2011. december 11-én. Fotó: MTI | Beliczay László)