Kásler a Sinopharmról: május végére sok minden kiderülhet

Ekkorra várja az EMMI minisztere, hogy számottevő eredményeket hoz az antitestvizsgálat.

2021. május 9., 11:33

Szerző:

„Május végére már olyan eredményeket várunk, amelyek a saját tudományos eredményeink alapján megkönnyítik a kormány döntéseit” – mondta Kásler Miklós a jelenleg is folyó országos antitestvizsgálatról a Facebook-oldalán publikált Életközelben című videósorozatában, szúrta ki a Telex.

Még a mfor.hu írta meg április végén, hogy antitestvizsgálatot indított a kormány az országban, amire akkor épp Sinopharm-önkénteseket kerestek. A vizsgálattal azt akarják kideríteni, hogy milyen mértékben váltottak ki immunreakciót a Magyarországon beadott oltások. Ebből a vakcináció hatékonyságára is lehet következtetni.

Kásler most azt mondta: „minden forgalomban lévő vakcinát megvizsgálunk abból a szempontból, hogy az általa létrehozott immunitás két komponense az ellenanyagok illetve a sejtek védekezőképességét hogy alakítja, milyen időtartamra vonatkozik a védettség,” viszont azt nem részletezte, hogy pontosan milyen metodológiával dolgoznak.

A projektet a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Onkológiai Intézet, az Országos Infektológiai Intézet, az Országos Korányi Intézet és a Pécsi Egyetem közösen bonyolítja le.

Kásler szerint a fertőzéseken átesettekkel és a beoltottakkal együtt jelenleg az országban kb. 5 millióan lehetnek védettek.

 

Kiemelt kép: Kásler Miklós hivatalos Facebook-oldala