Ilyen gyorsan is tud dolgozni az Orbán-kormány: Már kész is a határozat a börtönkártérítések kifizetéséről

2020. január 18., 15:40

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett arról, hogy a kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára szombaton az MTI-nek.

– Ez az első és legfontosabb lépés a „börtönbiznisz” megállítására

– tette hozzá.

Az elkövetkező napok, hetek vonatkozó feladataival kapcsolatban arról beszélt, hogy az IM felülvizsgálja a szabályozást, és annak eredményéről tájékoztatja a kormányt, várhatóan már a jövő heti kormányülésen.

– A kormány álláspontja az, hogy a „börtönbiznisz” egy tudatos visszaélés a joggal, az uniós és a magyar joggal is

– szögezte le. Hozzátette, ez a tevékenység károsítja az államot, rontja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét.

Völner Pál
Fotó: Az Orbán-kormány-honlapja/Vessey Endre

Mint mondta, a társadalom elvárása nem az, hogy a börtönben a bűnözők meggazdagodjanak, és elfogadhatatlan, hogy akár súlyos, erőszakos bűnözők és az őket segítő dörzsölt ügyvédek milliókat tegyenek zsebre a börtönévek alatt úgy, hogy mindenféle mondvacsinált ürüggyel beperlik az államot az állítólagos rossz börtönkörülményekre és zsúfoltságra hivatkozva.

Kiemelte, az esetek jelentős részében egyértelműen a balliberális oldalhoz, illetve a Soros-szervezetekhez kötődő ügyvédek járnak el, mint például Magyar György és ügyvédi irodája.

Hozzátette, hogy az ügy súlyosságát és a „börtönbiznisz” mértékét jól mutatja, hogy eddig 12 ezer pert indítottak és már a 10 milliárdot is eléri az az összeg, amit az államtól kipereltek.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarországon az elmúlt években nőtt a börtönférőhelyek száma, és új modern börtönök épültek.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kedd este a Hír TV-ben jelentette be, hogy a magyar állam felfüggesztette a börtönben ülő bűnözőknek megítélt kártérítések kifizetését.

Orbán Viktor az év eleji sajtótájékoztatóján – közvetlenül azután, hogy a gyöngyöspatai romáknak a szegregációs oktatás miatt jogerősen megítélt kárpótlásáról beszélt – kijelentette, hogy a másik ügy, ami az embereket igazán zavarja, azok a kártérítések, amelyeket bűnözők kapnak a rossz börtönkörülmények miatt.

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogvatartottaknak jogerős bírósági ítéletek alapján kell kártérítést fizetni. Ráadásul ezeket a kártérítéseket a magyar bíróságok egy olyan törvény alapján ítélik meg, amelyet 2016-ban a parlamentben a Fidesz szavazott meg a kétharmados többségével. A fogvatartottnak megítélt kártérítésből pedig először le kell vonni az áldozatot megillető kártalanítást.

A kormánypárti politikusokat ez láthatóan nem zavarja, és „börtönbizniszt” emlegetve jogerős ítéleteket kérdőjeleznek meg.

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.