Karikó Katalinról közölt portrét a New York Times

Óránként 1 dollárt keresett az mRNS technológia szabadalmaztatója, de kollégái „pozitív értelemben vett megszállottként" írják le a magyar biokémikust, akit sosem a pénz érdekelt.

2021. április 9., 17:28

Szerző:

Magyarországon nőtt fel, huszonévesen költözött az Egyesült Államokba a 66 éves Karikó Katalin, akit a kollégái csak Katinak hívnak – írja a The New York Times. A lap emlékeztet rá, hogy a Pennsylvaniai Egyetemen Karikó Katalin Drew Weissmannal együtt alapozta meg azt a technológiát, amely lehetővé tette a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinák kifejlesztését. 

Kollégái és tudóstársai „pozitív értelemben vett megszállottként" írják le a magyar biokémikust, akit sosem a pénz érdekelt. Mint a lapból kiderült, az állandó túlórázással is számolva soha nem keresett évi 60 ezer dollárnál többet. A férje egyszer kiszámolta, ez 1 dolláros órabért jelent. 

A portréból azt is kiderült, hogyan ünnepelt Karikó Katalin, amikor 2020 novemberében megkapta a Pfizer-BioNTech vakcinájának teszteredményeit: egyedül megevett egy egész doboz csokoládés mogyorót. 

A New York Times egy megható történettel zárja az mRNS technológiával végzett munkája kritikus pillanatait is felidéző portrécikket. Amikor Karikó Katalin és Drew Weissmann kapták meg az oltást, és kiderült, hogy épp a vakcina technológiáját kifejlesztő tudósokat oltják, az orvosok és az ápolók tapsolni kezdtek. Karikó Katalinnak pedig eleredtek a könnyei a meghatódottságtól.

A 168 Óra Karikó Katalinnal készült interjúját itt olvashatják.

Kiemelt kép I Fotó: Biontech