Karácsony sem tudja megkerülni Mészáros Lőrincet

Egyetlen holding alá vonták a fővárosi közszolgáltató cégek többségét, de egy új tenderen ismét Mészáros Lőrinc bizalmasának a cége győzött – írja a Népszava. 

2022. augusztus 23., 07:30

Szerző:

A Karácsony Gergely főpolgármester vezette önkormányzat ugyan tavaly létrehozott egy új stadtwerke (integrált városi közműtársaságok) modellen alapuló céget a költséghatékonyabb és átláthatóbb működés érdekében, de az új rendszer se tudta kiseperni a NER-cégeket a szerződéses partnerek közül – írja a Népszava arról, hogyan jutott fővárosi megbízáshoz Mészáros Lőrinc cége. 

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. beszerzési bizottsága már tavaly tavasszal napirendre tűzte a hulladékhasznosító műbe (HHM) évente beszállított 400 ezer tonna lakossági kommunális hulladék elégetésekor közelítőleg keletkező 12 ezer 500 tonna veszélyes anyagnak minősülő pernye- és maradékanyag elszállításának és kezelésének ügyét. Az FKF júniusban írta ki a tendert, az eredményt már a fővárosi kukáscéget is magába olvasztó Budapesti Közművek Zrt. hirdette ki. A négy részfeladatra bontott beszerzés értéke nagyjából 150 millió forinttal, összesen 1,625 milliárd forintra emelkedett. Három részmunkát az EnviroTrade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyert el, míg a pernye kezelését az előző szerződéses partner a Hungaropec Ipari Hulladékkezelő Zrt. vihette konzorciumban egy másik céggel, a kontraktusokat tavaly szeptemberben alá is írták.

Bár az összeg és a partner is szinte ugyanaz, 2019-ben ugyanez a beszerzés még nagy vihart kavart – emlékeztet a lap. Karácsony Gergely ugyanis beiktatása után szinte azonnal menesztette az FKF előző vezérigazgatóját, Nagy László Albertet. A döntés oka a főpolgármester által meghirdetett szerződéskötési moratórium megszegése volt. Budapest új vezetése és az FKF Zrt. frissen megalakult felügyelőbizottsága a cég megkezdett átvilágítása során értesült arról, hogy a társaság két évre szóló, a korábbi évek hasonló szerződéseinél nagyobb összegű szerződést kötött egy, a Mészáros-család érdekeltségébe tartozó céggel.

Az FKF Zrt. 2019. augusztus végén írt ki közbeszerzési pályázatot a pernye és füstgáztisztító maradékanyag elszállítására és kezelésére. A megjelölt határidőre akkor is csak egyetlen cég adott be a pályázatot: a Hungaropec Ipari Hulladékkezelő Zrt. Alig öt nappal az új ellenzéki városvezetés alakuló ülése előtt aláírták a 2021. november végéig szóló kontraktust. A szerződés összértéke az opcionális mennyiség nélkül 1,479 milliárd forint volt.

A városvezetés zokon vette a sietséget. Ebben valószínűleg nagy szerepet játszott, hogy a Hungaropec Zrt-nek egyedüli tulajdonosa a V-Híd Kft volt, amelynek végső tulajdonosa akkortájt a Mészáros-csoporthoz – Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix – tartozó V-Híd Építő Zrt. volt.

Az ellenzéki városvezetés akkor belső vizsgálatot rendelt el az ügyben. Hónapokkal a botrány kitörése után, 2021 áprilisában tett feljelentést az FKF különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt. A BRFK azóta is nyomoz. 

A menesztett cégvezető helyét Mártha Imre foglalta el ügyvivőként, akit egyúttal Főtáv – szintén Karácsonyék által menesztett – vezérigazgatónak utódául nevezték ki, majd tavaly megkapta az összes fővárosi céget magába foglaló városüzemeltetési holding vezérigazgatói székét.

Mészáros Lőrinc cége megkerülhetetlen

A Hungaroperc azóta átkerült az Envirotis Holdinghoz, amelynek tulajdonosa korábban a Mészáros Csoporthoz tartozó Status Next környezetvédelmi Magántőkealap volt, majd tavaly áprilisban a frissen megalakult Global Spectrum Zrt.-hoz került. A cég vezérigazgatója és egyedüli részvényese Halmi Tamás. Az egykori geofizikus a bicskei földhivatalban kezdte, de azután Mészáros Lőrinc meglátta benne a tehetséget, és megtette a Mészáros és Mészáros Kft. ügyvezetőjévé, majd több Mészároshoz köthető cégben is megfordult,

többek között az Opus Global NYRT. ipari divíziójának vezetője is volt.

2021 februárjában azonban megalapította saját cégét a Global Spectrum Invest Zrt-t, amelynek ernyője alá többek között beterelte a Hungaropec Kft-t, valamint tulajdonosát az Envirotis Holdingot. De a cégcsoporthoz tartozik az EnviroTrade Kft. is, amely az új pernyeszerződés 4 részéből hármat vitt. A negyediket meg ugyebár a régi győztes Hungaropec.

Újabb két évre övék a másfél milliárdos fővárosi megbízás.

(Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke (b, a kormányfő mellett) nézi a labdarúgó NB II 26. fordulójában a Nyugati csoportban rendezett Puskás Akadémia-Kaposvári Rákóczi II mérkőzést Felcsúton 2013. május 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)