Fordulat – Karácsony mozgalmának pénztárosa szerint nem is ők gyűjtöttek a kampányra

Nem is a 99 Mozgalom gyűjtötte az adományokat – kotyogta ki a Párbeszéd önkormányzati képviselője némi újságírók elől menekülés után és zavaros magyarázkodás közben. 

.

2023. szeptember 28., 20:33

Szerző:

„Nem tudom” és „minden elképzelhető” – ezek voltak Perjés Gábor leggyakoribb válaszai a gyanússá vált mikroadományok ügyében és ezeket is egy hosszabb újságírók elől menekülés után adta. Perjés II. kerületi önkormányzati képviselő a Párbeszéd színeiben, egyben a Karácsony Gergely főpolgármester miniszterelnök-jelölti előválasztási kampányát koordináló 99 Mozgalom ügyvezetője is. Ez volt az a mozgalom, amely – mint azt korábban a Gulyáságyú Média is megírta – a Nemzeti Információs Központ (NIK) június 26-án feloldott titkosítású jelentése szerint 506 milliós támogatást kapott Karácsony Gergely főpolgármester miniszterelnök-jelölti kampányára, zárt adománygyűjtő ládák útján. A több mint félmilliárdos összegből 382 millió forint valutában (euróban vagy angol fontban) került a 99 Mozgalom számlájára – emlékeztet a Gulyáságyú Média, amely az önkormányzat ülésén érte utol a megkeresésekre nem reagáló Perjést. 

Perjés Gábor úgy nyilatkozott, ő ismeri a szóban forgó „zárt adománygyűjtő ládát”, és higgyük el, nagyon is elfért abban az egyszeri 80-90 millió forintnyi, két-háromezer darab bankjegy. „Ön összerakott már két-háromezer bankjegyet?” – érdeklődött a politikus az újságírótól.

Arra a kérdésre, hogy szerinte életszerű-e hogy a „mikroadományok” kétharmadát valutában dobták be a támogatóik a „zárt adományládákba”, azt válaszolta, hogy a külföldről hazalátogató magyar állampolgárok nem forintban fognak adományozni. Arra a a felvetésre, hogy akkor akkor ezek szerint a 99 Mozgalom támogatóinak kétharmada külföldről hazalátogató magyar állampolgár volt, úgy reagált, hogy

„igen, valószínűleg így volt”.

Az interjú egy később pontján is elárult egy fontos részletet Karácsony Gergely bizalmasa, amikor azt állította, hogy

nem is a 99 Mozgalom gyűjtötte az adományokat.

Mindez azért is lehet érdekes, mert a 99 Mozgalom indulásakor a Karácsonyt támogató pártok (a Párbeszéd, az MSZP és az LMP) egybehangzóan azt válaszolták lapunknak, hogy a 99 Mozgalom mögött álló egyesület saját jogon támogatja Karácsony kampányát a maga gyűjtötte összegekből.

Arra, hogy a 2022-es választásokra összefogott ellenzék kampányát 4 milliárd forinttal szponzoráló amerikai Action for Democracy nevű szervezet szállhatott-e be Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányának finanszírozásába is Perjés annyit válaszolt, hogy

„fogalmam sincs”.

(Kiemelt képünk: Karácsony Gergely beszédet mond Nyíregyházán, 2021. július 31-én. Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala.)

Tegnap 12:37

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.