Karácsony mozgalma: 10 tagú a 99 százalék

Megpróbáltunk utánajárni, mi a helyzet a 99 Mozgalomnál, hogy áll a kampány és ki ez a 10 fő.

2021. augusztus 27., 10:00

Szerző:

Egy egyesület áll a Karácsony Gergelyt támogató 99 Mozgalom mögött. A harmadik fél általi kampányolás Magyarországon sem ismeretlen és nem is feltétlenül aggályos az ilyen szervezetek működése.

Ezernél is kevesebb, összesen 978 embernek tetszik a Karácsony Gergelyt támogató 99 Mozgalom Facebook-oldala. Ez meglehetősen karcsú, ha Karácsony Gergely hivatalos Facebook-oldalához képest vesszük, amit jelenleg 284 ezer 415 ember kedvel. Nemcsak az értelme kétséges az oldalnak – Karácsony hivatalos oldala mellett, de a hasonló profilú, nem hivatalos kampányoldalakhoz képest is gyengén muzsikál. A Dobrev Klárát látványosan támogató Europálya nevű Facebook-oldalt, például 13 ezer 510 ember kedveli cikkünk leadásakor.

Az Europálya saját névjegye szerint egy független „médiaportál” Facebook-oldala, az europalya.hu címen található „online hírmagazin” azonban gyakorlatilag nem létezik, azon csak egy, a Facebook-oldal követésére buzdító üzenet olvasható. Ugyan a Demokratikus Koalíció az Index korábbi megkeresésére tagadta, hogy bármiféle köze lenne az oldalhoz, a tartalmát tekintve lényegében csak annyiban különbözik egy hivatalos kampányoldaltól, hogy azok nem szokták felvállalni a riválisokkal – ebben az esetben más ellenzéki miniszterelnök-jelöltekkel – szembeni negatív kampányt.



Az Europálya tartalmának közel felét a politikus arcképével díszített, Dobrev Klára-idézetek teszik ki.

Nagyjából ugyanekkora felület jut a kormányt támadó posztokra. E mellett elszórva megjelenik néhány Gyurcsány Ferenctől vagy Gréczy Zsolttól származó idézet, de az ellenzéken belüli riválisok kritikája sem idegen az oldaltól. Egyik posztjuk például, Kunhalmi Ágnes Karácsony Gergelyt támogató szavain gúnyolódik, egy harmadik pedig azt tudatja az olvasókkal, hogy Karácsony Gergely „jelentős hátrányban” harmadik Dobrev Klára és Jakab Péter után. (A július 29-én megjelent poszt ugyan nem jelzi, de alighanem a Závecz Research aznap közzétett közvélemény-kutatására gondol, amelyet Jakab Péter vezet 28 százalékkal, tőle egy százalékponttal van lemaradva Dobrev Klára, és a harmadik Karácsony Gergely 24 százalékkal.)

Hogy a hasonló tartalmú Europályának nagyjából 14-szeres az elérése a 99 Mozgaloméhoz képest, az a gyakoribb posztolás mellett alighanem annak is köszönhető, hogy az oldal nem rest hirdetésekre is költeni, azaz valakik időt és pénzt fektetnek Dobrev Klára kampányába.

Nem először támogatja a „mozgalom” Karácsonyt

Súlyához képest meglepően sokat foglalkozik a 99 Mozgalommal a Magyar Nemzet. A „Homályos trükkök Karácsony mozgalma körül” című cikkükben például egyenesen Bajnai Gordont sejtik annak hátterében. A volt miniszterelnök és Karácsony közötti összekötő kapocs a lap szerint az egyesületet bejegyző Perjés Gábor lenne, akit a lap szerint „Bajnai Gordonhoz közel álló személyként szokták emlegetni”. Az állításhoz linkelt cikkből azonban nem derül ki, hogy ezt milyen – eddig nem ismert – információval támasztják alá. Az említett írás megemlíti, hogy Perjés – aki egyébként a Párbeszéd II. kerületi önkormányzati képviselője – a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöke, majd hozzáteszi, hogy más fővárosi pozíciókat viszont a Gyurcsány- vagy a Bajnai-kormány egykori hivatalnokai töltenek be. Hogy ez mennyiben jelent szorosabb kapcsolatot Karácsony és a 2010 előtti baloldali kormányok között annál a közismert ténynél, hogy a fővárost vezető koalíciónak az MSZP és a DK is a tagja, az a cikkből nem derül ki.

Perjés – aki információink szerint 2019-ben lépett be az LMP-be és a pártszakadáskor Karácsonyékkal tartott – nem először jegyez be olyan egyesületet, amely Karácsony Gergely kampányát támogatja. Ilyen volt a 2019-es önkormányzati választásokra létrejövő Mindenki Budapestért Egyesület is (MIBU). A mibu.hu oldalon – amelynek Perjés az impresszumában is szerepel – a mai napig Karácsony főpolgármester-jelölti kampányának elemeit, az előző városvezetés kritikáját, Karácsony programját és egy csatlakozási űrlapot találni.

Egy demokrata nem harmadik fél

Egyre gyakoribb jelenség az úgynevezett harmadik fél általi kampányolás („third party campaining”), amikor valamilyen szervezet – mondjuk egy egyesület – nem pénzzel vagy eszközzel támogat egy pártot vagy jelöltet, hanem attól elkülönülten, saját nevében, saját pénzével és eszközeivel gazdálkodva, de egyértelműen annak érdekében végez kampánytevékenységet.

A harmadik fél általi kampányolás célja lehet a negatív kampány kiszervezése oly módon, hogy ne lehessen direkt kötni a párthoz vagy jelölthöz a riválist lejárató üzeneteket, azok ne üthessenek vissza a pártra vagy a jelöltre. Az egyik legismertebb ilyen szervezet és kampány a Swift Boat Veterans for Truth nevű „veteránszervezet” és annak John Kerry demokrata elnökjelölt vietnámi kitüntetésének jogosságát vitató kampánya volt. 

 

Másik célja lehet a párt- és kampányfinanszírozási szabályok megkerülése.

Az új források egyesületen keresztüli bevonása mögött azonban nem kell feltétlenül rosszhiszeműséget sejteni. Annak célja lehet pusztán annyi, hogy azok pénztárcáját is megnyissa, akik pártot közvetlenül nem támogatnak szívesen. 

Emellett az egyesületek szabadabban tevékenykedhetnek. Ameddig a pártok és politikusok kimondott célja a közhatalom gyakorlása – tevékenységük közérdekből korlátozható – addig a választáson nem induló egyesületek esetében ugyanez a szólásszabadság korlátozásának minősülhet.

Hol a határ civilek és álcivilek között?

– Magyarországon sem ismeretlen a harmadik fél általi kampányolás. Ilyennek lehet nevezni a Civil Összefogás Fórum plakátkampányait, de lényegében a kormányzati sikerpropagandát is – magyarázza Ligeti Miklós a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. – Ez egy ismert jelenség, nem magyar találmány. Az Egyesült Államokban is elterjedt az elnökválasztási kampányok idején. Az EBESZ választási monitoring szolgálata önálló tételként szokott rákérdezni, hogy létezik-e ez a bizonyos „third party campaining” az országban – ismerteti Ligeti.

– Ha koalícióról van szó, akkor az ilyen fajta támogatói kör megszervezése nehezen működtethető a koalícióba tömörülő pártok egyikének vagy másikának logója alatt, tehát érdemes lehet ilyenkor, egy legkisebb közös többszöröst létrehozni, amely konszenzusos abban az értelemben, hogy egyetlen résztvevő párt sem tiltakozik ellene. Könnyen lehetnek olyan szervezési lépések, amelyek igénylik az azonosítható jogalanyt, például a honlapnak a bejegyzéséhez, a támogatások megszerzéséhez kell egy szervezet – mondja Ligeti arról, hogy a 99 Mozgalom létrehozása mögött legitim szempontok is állhatnak.

Ligeti szerint egyébként nehezen is fogható meg, ha rosszhiszeműen használnak egy civil szervezetet: – Azt nem lehet törvénybe írni, hogy egy egyesület nem gondolhatja azt és nem is fejthet ki annak megfelelő tevékenységet, hogy a számára kedves politikai erőhatalomba kerüljön vagy ott maradjon. Ezt elég gátlástalanul kihasználja a magyarországi politika, főleg – már csak az anyagi és szervezési képességei folytán – a Fidesz.


Mennyire köthető a 99 Mozgalom a Karácsonyt támogató pártokhoz?

Karácsony Gergely május 15-én jelentette be, hogy elindul az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelölti előválasztásán. Az élő bejelentkezés – amelyet szülőfalujából, Nyírtassról közvetítettek – végén jelent meg először a 99 Mozgalom logója és a kilencvenkilenc.hu webcím. Karácsony már ekkor úgy fogalmazott, hogy „nem az 1 százalékos kiváltságosokért, hanem a különböző módokon élő, különböző pártokkal szimpatizáló, egyik napról a másikra élő 99 százalékért” akar küzdeni.

A mozgalom neve – és Karácsony fő üzenete – eredetileg a pénzügyi-üzleti elit ellen tiltakozó,

kapitalizmuskritikus Occupy Wall Street mozgalom jelmondata volt 2011-ben,

ilyen módon határozott baloldali elköteleződést sugal, egyben megkülönbözteti magát az ellenzéki együttműködésben résztvevő liberális (Momentum, DK) erőktől, illetve a szélsőjobboldali gyökerű Jobbiktól.

Megkerestük a Karácsony mögött felsorakozó három pártot, hogy van-e kapcsolatuk a 99 Mozgalom Egyesülettel és, ha igen, akkor az milyen természetű. Egybehangzó válaszaik szerint a 99 Mozgalom mögött álló egyesület saját jogon támogatja Karácsony kampányát a maga gyűjtötte összegekből. Pénzmozgás nincs a pártok és az egyesület között, nem is lehet, mivel az tiltott pártfinanszírozásnak minősülne – írják. Ugyanígy nem vállalnak át feladatokat se egymástól, a pártok saját eszközeikre és erőforrásaikra támaszkodnak az előválasztás során. Az egyesülethez csatlakozhatnak párttagok, ám ezt a pártok nem követik és nem tartják nyilván – mondják a Karácsonyt támogató pártok.

A kapcsolat a 99 Mozgalom és Karácsony Gergely között ugyanakkor szoros és összehangolt. Mi több, a főpolgármester miniszterelnök-jelölti kampánya nem az őt támogató három párt, hanem a 99 Mozgalom nevében fut, annak az arculati elemeit használja. Pártlogó semmilyen formában nem jelenik meg, a 99-es szám annál többször.

Kerestük Perjés Gábort, a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület törvényes képviselőjét, a Párbeszéd önkormányzati képviselőjét is, hogy megkérdezzük, hány tagja van a mozgalomnak, milyen forrásokból gazdálkodnak és miben áll a tevékenységük, azonban azt válaszolta, hogy nem kíván válaszolni, illetve az egyesület sajtóosztálya fog megkeresni bennünket. Mivel ez nem történt meg, újból kerestük. Második alkalommal arra hivatkozott, hogy nem jogosult a 99 Mozgalom nevében nyilatkozni. Hogy arra ki jogosult, ha nem az a mögötte álló jogi személy képviselője, arra nem volt hajlandó válaszolni. Annyit árult el, hogy az egyesületnek 10 tagja van és „csak támogatják a mozgalmat”.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely beszédet mond Nyíregyházán, 2021. július 31-én. Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.