Már a NAV is vizsgálódik Karácsonyék mozgalma körül

Pénzmosás gyanújával vizsgálja az adóhivatal a 99 Mozgalom finanszírozását.

2023. szeptember 21., 16:42

Szerző:

A Magyar Nemzet információi szerint költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalom ellen, ugyanis számlájukra ismeretlen forrásból több mint ötszáz milliós összeg érkezett. Nemrég az OTP is a hatósághoz fordult ugyanezen okból.

Nemrég feloldották a titkosítást a Nemzeti Információs Központ (NIK) júniusi jelentéséről, amelyben arról van szó, hogy Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára – amely Karácsony Gergely előválasztási kampányát is finanszírozta.

Öt tranzakció az ötvenmillió forintot is meghaladta.

A befizetések nagyobb része, nagyjából négyötöde valutában történt. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”. Perjés a mozgalom inaktívvá válása után közel egy évvel is jelentős összegeket fizetett be. Végül Tényi István feljelentést tett a NAV-nál, mert szerinte felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja.

A napokban az OTP is bejelentést tett a hatóságoknál, a feljelentés szövege pedig eljutott a Magyar Nemzet szerkesztőségébe. E Karácsonyék számlájára 526 millió forint érkezett, a pénzügyeket intéző embere, Perjés Gábor pedig többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak. 

A dokumentum szerint azonban „az adománygyűjtés alapvetően külföldön élő magyar személyektől történt egy kb. 30×30×30 centiméteres nagyságú adománygyűjtő ládába”. Ezekbe Perjésék állítása szerint két-háromezer bankjegyet, egy esetben pedig 3 811 bankjegyet préseltek be. Csakhogy a feljelentés szerint „a ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az euróbankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak (mintha a nyomdából kikerülve nem használták volna azokat)”, hozzátéve, hogy „a csomag típusú elhelyezés fizikailag kizárja a szóban forgó ládákba történő pénzek belehelyezését”.

Az összeg a mozgalom számlájáról az egyesület egyik kiemelt partneréhez, a Bajnaihoz köthető DatAdat-csoporthoz vándorolt a Magyar Nemzet értesülései szerint. 

A dokumentum szerint tehát az adománygyűjtő ládák története meseszerű, ugyanis a – döntő többségükben 50 és 100 eurós címletű – bankjegyek valójában inkább csomagokban érkezhettek.

(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely beszél az Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott közös ellenzéki megemlékezésre, az Andrássy út–Dózsa György út sarkán. Budapest, 2021. október 23. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)