Karácsony megdöbbent, hogy magyar Diákváros helyett kínai elitkampuszt tervez a kormány Ferencvárosban

A főpolgármester Gulyás Gergelynek küldött nyílt levelében azt írta, a beruházás ellentétes a főváros és a magyar adófizetők érdekeivel, a kormányfő adott szavával, és csak a kínai államnak kedvez. 

2021. április 8., 13:15

Szerző:

Azonnali, haladéktalan tájékoztatást kér a kormánytól Karácsony Gergely, hogy tényleg képesek-e a több ezer magyar diák elérhető, olcsó lakhatását szolgáló Diákváros beruházást feláldozni a kínai állam magyarországi befolyásszerzésének szolgalelkű kiszolgálása miatt úgy, hogy annak több száz milliárdos árát a magyar adófizetőkkel fizettetnék meg.

A főpolgármester a Facebook-oldalán közölte, Budapest ragaszkodik a Diákvároshoz, és semmilyen módon nem támogatja, hogy megint a kiváltságos kevesek érdekeit szolgálja ki a kormány a többség kárára.

Karácsony Gergely nyílt levelet küldött Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

A levélben a főpolgármester úgy fogalmaz: „A Kormány döntése tehát ellentétes a Fővárosi Közgyűlés határozatával, ellentétes a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntésével, és ellentétes a miniszterelnök adott szavával is.”

Karácsony azt írja, a kínai egyetem építése szerintük a kínai állam politikai, hatalmi és titkosszolgálati befolyásszerzésének eszköze lehet Magyarországon és Európában, ami ellentétes a megválasztott budapesti városvezetés elveivel, értékeivel és európai elkötelezettségével.

A beruházást azért is ellenzik, mert szerintük az hatalmas összegű adósságot ró a magyar adófizetőkre, miközben a belőle származó gazdasági hasznot elsősorban a kínai állam élvezi, és ez ellentétes a magyar gazdaság érdekeivel.

Ismét kénytelen vagyok – ahogy a köztévén mondanák – „kérdésekkel provokálni”. Azonnali, haladéktalan tájékoztatást...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. április 8., csütörtök

Karácsony a levelében azt is írja: a kínai elitegyetemre fordítandó több száz milliárdnyi közpénz sokkal jobb helyen lenne a magyar köz- és felsőoktatás fejlesztési forrásai között.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón ezzel kapcsolatban azt mondta, bár a főváros a Fudan Egyetem létesítését a diákvárossal szemben próbálja értelmezni, szerinte az a döntés, hogy a világ egyik elitegyeteme Magyarországon megjelenjen, itt folytasson oktatási tevékenységet, nem hogy nem áll szemben a tervezett diákvárossal, de értelmet ad neki.

(Kiemelt kép: 168.hu | Pozsonyi Roland)