HVG: összevágott, manipulált felvételekkel próbálták lejáratni Karácsony Gergelyt

A lap birtokába került határozatban a Nemzeti Nyomozóiroda a nyomozás felfüggesztése után írt határozatában elismeri, a Városháza eladásáról kiszivárogtatott, 2021-es hangfelvételek erősen összevágottak és manipulatívak, politikai célzatból készülhettek.

2023. június 3., 16:07

Szerző:

Még 2021 nyarán és őszén az előválasztás hajrájában keltettek óriási figyelmet azok a névtelenül kiszivárogtatott hangfelvételek, amelyek szerint egy üzleti találkozón Ruszlan Rahimkulov, Gansperger Gyula és Bajnai Gordon a budapesti Városháza épületének Rahimkulov vállalkozása részére történő eladásáról lett volna szó. A hangfelvételek többségét egy Anonymous nevű, csuklyás alak narrációjával töltötték fel videómegosztó oldalakra, és mivel azok rossz fényt vetettek az ellenzéki előválasztás egyik esélyesére, Karácsony Gergely főpolgármesterre, ezért a kormányzathoz közelálló média nagy terjedelemben foglalkozott is az üggyel.

Most, a HVG Online megszerezte a Nemzeti Nyomozóiroda egy határozatát. Ez annak a nyomozásnak a lezárását indokolta, amit az érintett Bajnai Gordon büntetőfelejentése nyomán indítottak, és ami jelentős érdeksérelem okozásával elkövetett tiltott adatszerzés ügyében folyt.

Ebben a dokumentumban a nyomozóhatóság ugyan úgy érvel, a felvétel készítőjének személyazonossága nem megállapítható, így a nyomozást lezárják.

Ugyanakkor megjegyezték, a nyilvánosság által megismert hangfelvétel „összevágott, tévesen közvetíti a megbeszélésen elhangzottakat.”

A lap birtokába került emellett egy szakvélemény is, amit a titkos hangfelvételekről a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársai készítettek a nyomozás során. Ebben megállapítják, a technikai adatelemzés során kiderült, a titkos felvétel egy Péter nevű személy iPhone-jával készült.

A titkos hangfelvételen a Városháza állítólagos eladásáról Ruszlan Rahimkulov, Gansperger Gyula és egy Zentai Péter nevű üzletember vettek részt. Rahimkulov és Zentai mint a Városháza potenciális vevői jelentkeztek, Bajnai elvileg a bemutató és összekötő szerepét játszotta.

Karácsony Gergely hozzá hasonlóan pedig végig titkos, és tiltott adatszerzésről és manipulatív, politikai lejáratókampányról beszélt az üggyel kapcsolatban, miközben beismerte, hogy a fővárosi vagyonkezelő cég vezetője, Barts Balázs az elvileg vételi szándékkal jelentkező személyek részére túl sok információt továbbított.

Az üggyel kapcsolatban akkor Budai Gyula egykori elszámoltatóbiztos is több feljelentést tett, de kiderült, a nyomozás megszólaltatott egy névtelen koronatanút is, akiről kiderült, hogy az eladás-ügyben Gansperger Gyula őt kereste meg, és győzködte, lehet valami az üzletből, ő viszont az ügyben nagyon aktív Budai Gyula régi ismerőse.

Ez a tanú többek között azt is vallotta, Gansperger úgy próbálta megnyerni, hogy azt mondta neki, a Városházát „Viktor évekkel ezelőtt odaígérte az oroszoknak” és hangsúlyozta azt is, „Bajnait mindenképpen be kell vonni az ügybe.”

Gansperger azt mondta, Bajnait azért kell megkeresni, mert ezt állítása szerint személyes beszélgetéseken „a Viktor a lelkére kötötte.” Amikor a tanú visszakérdezett, hogy milyen Viktorról is beszélünk,Orbánról-e, Gansperger csak annyit válaszolt: „igen, a miniszterelnökről.”

Gansperger Gyula a HVG Online mostani megkeresésére már nem válaszolt, bár az korábban kiderült róla, noha baloldali üzletemberként emlegetik, korábban Simicska Lajos oligarcha közeli szövetségesének számított. Az ügy másik kulcsfigurája Berki Zsolt vállalkozó, akiről az I-es számú tanú azt állította, ő kereste meg először az üzlettel, a névtelen tanú 2021-es állítása szerint ő egy amerikai befektetőcsoport képviseletében járt el akkoriban, Berki azonban, a Fővárosi Törvényszék által később törvénytelennek nevezett korabeli kihallgatásán izraeli befektetőcsoportot emlegetett.

A most részleteiben idézett 2021-es, I.-es számú tanú által tett vallomást felületesen a Magyar Nemzet 2022 januári cikke is idézte, ott azonban úgy állította be az abban szereplőket, mintha arról szólnának: a Városháza eladási szándéka Karácsony Gergely főpolgármestertől származna. A HVG Online most azonban felhívta a figyelmet, fontos részleteket hagyott ki a vallomásból a Magyar Nemzet cikke, például azt sem közölték, hogy a kulcsszerepet játszó tanú Budai Gyula fideszes képviselő jó ismerőse volt.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös sajtótájékoztatója a budapesti Kossuth téren, 2021.10.08. Fotó: Adrián Zoltán/168)