Karácsony Gergely ötből két népszavazási kérdését hitelesítette az NVB

Az egyik kérdést egyhangúlag fogadták el.

2021. augusztus 30., 20:53

Szerző:

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Karácsony Gergely főpolgármester magánszemélyként benyújtott, ötkérdéses népszavazási kezdeményezéséről döntött a hétfői ülésén. A kérdések a kínai Fudan egyetemre, Magyarország Európai Ügyészséghez való csatlakozására, a 60 év felettiek általános és ingyenes antitest-szűrésére, az autópálya koncessziós közbeszerzésre és az álláskeresési járadék folyósításának időtartamára vonatkoztak. A testület végül ötből három kérdést utasított el.

Fudan és az álláskeresési járadék

Az NVB jóváhagyta Karácsony Gergely a Fudan Egyetemre vonatkozó népszavazási kérdését – ezt a főpolgármester közölte a Facebook-oldalán. Ahogy a Telex megírta, a testület egyhangúlag, 12:0-ra támogatta a Fudan Egyetemre vonatkozó kérdést, amely így szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Ezzel kapcsolatban Karácsony Gergely azt írta a közösségi oldalán, szerinte most arra van szükség, hogy a „Fidesz trolljai” ne támadják meg a döntést. „Ha így lesz, szeptember 15-e után kezdődhet az aláírásgyűjtés. Meg fogjuk menteni a Diákvárost, meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar családok eladósításával a kormány a kínai érdekeket szolgálja ki a vidéki fiatalok boldogulása helyett” – tette hozzá.

A Telex szerint az NVB a Fudan Egyetmre vonatkozó kérdés mellett az álláskeresési járadék – ami jelenleg három hónap – folyósításának meghosszabbítását is támogatta, és végül 10:3-ra elfogadta. A kérdés így szólt: „egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

Nem támogatta az NVB viszont a következő kérdéseket:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?

A koncessziós szerződésekre vonatkozó kérdést 8:5-re, az Európai Ügyészségre vonatkozó kérdést 9:4-re, a 60 év felettiek ingyenes szűrésére vonatkozót pedig 8:5-re utasította el a testület.

(Kiemelt kép: A Fudan Egyetem leendő területe környékén a IX. kerület átnevezte az utcatáblákat Kína számára kényes nevekre, Ujgur mártírok útja és Dalai Láma utca. Fotó: Dimény András)