Karácsony: nem engedhetjük át a történelmi emlékezést a neonáciknak

A főpolgármester élesen elítélte a február 11-én, a Kitörés napján tartott, neonáci megemlékezést, amit a Várba hirdettek meg.

2023. február 11., 13:32

Szerző:

„Nem engedhetünk teret annak, hogy neonácik szemezgessenek ebből a tragédiából, majd sajátítsák ki és torzítsák el az emlékét. Mindig lesznek olyanok, akik a saját színükre festve aktuálpolitikai célokra használják a múlt tragédiáit,” írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester, arra reagálva, hogy a rendőrségi tiltás ellenére idén is megpróbálkoznak magyarországi és külföldi neonáci és szélsőjobboldali szervezetek megemlékezni a német és magyar hadsereg 1945 február 11-i kitöréséről a szovjet ostromgyűrűből.

A főpolgármester emlékeztetett, „volt rá kísérlet, hogy megkíméljék a fővárosunkat az ostromtól, de a megszálló németek másként döntöttek. „Budapest erőd”, melyet háztól házig kell védeni, adták ki a parancsot. Feláldozták a városunkat és számtalan magyar ember életét, csakhogy lassítsák a háború végét.”

A délután 13.00-kor a Budai Várban gyülekező szélsőjobboldalt antifasiszta ellentüntetők is várni fogják a Várnegyedben. Később a szélsőjobb hagyományos gyertyagyújtást is szervez a Kapisztrán térre.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.