"A félelem társadalmává váltunk"

Többek között Bächer Iván, Vágó István és Németh Péter a Népszava főszerkesztője is felszólal azon az újabb antifasiszta demonstráción, amelyet civil szervezetek rendeznek a Kitörés Napja alkalmából. Az utóbbi években hungarista és szélsőjobboldali csoportok vonultak fel ebben az időpontban, hogy megemlékezzenek a német és magyar katonák 1945. február 11-én este Budáról indult kitörési kísérletére.

2010. február 5., 12:48

– Nem mernek kijönni egy-egy rendezvényre, mert félnek - mondta el a Fasisztákkal nincs párbeszéd! nevű rendezvény egyik szervezője, a demokratikus értelmiségiekre célozva.

– Hiába írják folyton a lapok, hogy mennyi baloldali és liberális értelmiségi van és mennyien állnak ki a demokrácia mellett. Nem mernek kijönni egy-egy rendezvényre, mert félnek - mondta lapunknak Alföldi Andrea, a rendezvény egyik szervezője. Hozzátette: sok zenész még pénzért sem vállalata a fellépést; számos értelmiségi pedig úgy döntött, nem vesz részt a demonstráción és nem mond beszédet.

– A félelem társadalmává váltunk. Nem tudják, mit hoz a holnap. Mindenki fél - foglalta össze tapasztalatai Alföldi Andrea.

A civilek a Kitörés Napja alkalmából újabb antifasiszta demonstrációt szerveznek. – Csak azt tudom mondani, hogy ez az egyetlen demokratikus lehetőség, amivel rendelkezünk. Hogy hangot adunk a véleményünknek. Sem a média, sem a közszereplők, még a pártok környékén sincs kialakulóban olyan közös szándék, hogy a szélsőségeseket viasszaszorítsák- mondta a rendezvény szervezője, utalva arra, hogy az utóbbi években rendszeresen neonáci rendezvényeket tartottak február közepén, megemlékezve a Budapestről kitörő katonákról.

– Mindannyiunkat felelősség terhel, hogy húsz évig nem foglalkoztunk a rasszizmus kérdésével - fogalmazott Alföldi Andrea. – Politikai szándék nélkül nem fog menni a szélsőjobb felszámolása. A demokratikus erőknek egységesen kell fellépni a szélsőségekkel szemben. Meg kellene határozni egy demokratikus minimumot, amihez minden parlamenti párt tartja magát.

– Pont az a lényeg, hogy minél többször, minél többen azt mondják: ácsi. Ha csak egy napra is, de több ezer ember szembesül azzal, hogy több ezer ember van, aki ugyanúgy gondolkodik, mint ő – tehát magyar és demokrata - , akkor már volt értelme ennek az egésznek - mondta el a rendezvény céljáról a szervező, aki felhívta a figyelmet: az antifasizmus nem kizárólag a baloldalé; minden demokratikus erőnek magáénak kellene vallania.

A rendezvényt február 13-án, jövő hét szombaton tartják, a Hollán Ernő utcai jegyiroda előtt. A helyszínen több antifasiszta demonstrációt is tartottak már.

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.