Karácsony Gergely: Most minden létező védőfelszerelést meg kell venni, mert nem tudjuk, mi lesz két hét múlva

2020. március 26., 19:27

Szerző:

„Gondoljunk bármit erről a kormányról, magától értetődő, hogy az ország akkor fogja a válságot kihordani, ha a védekezésben a kormány sikeres.

Mindenkinek az a dolga, hogy drukkoljon a kormány sikerének” 

– jelentette ki Karácsony Gergely a 24.hu-nak adott interjújában. A kormány persze megnehezíti, tette hozzá, hogy drukkoljanak neki, „és a magam részéről végtelenül szomorú vagyok, hogy ebben az ügyben nem sikerült a politikának megüzennie azt, hogy együtt kell működnünk”.

Karácsony Gergely és Gulyás Gergely sajtótájékoztatója Karácsony Gergely és Gulyás Gergely
Fotó: Balogh Zoltán

A főpolgármester „nehezen megemészthető helyzetnek” nevezte, hogy

miközben a politikai elit együttműködést kér az emberektől éjjel-nappal, ők maguk képtelennek mutatkoznak az együttműködésre. Pedig példát kellene mutatni.

Karácsony Gergely jelezte: megindultak azok a beszerzések, amikkel védőfelszerelésekkel tudják ellátni a város működtetésben kulcsszerepet játszó cégek dolgozóit, a szociális intézményeket, de emellett a kerületek igényeit is szeretnék kielégíteni. Remélik, hogy lesz hamarosan újabb beszerző kör. Karácsony szerint 

ezeket a védőfelszereléseket ma még be lehet szerezni, de hamarosan az Egyesült Államokban is ki fog törni a pánik,

és Amerika elképesztő mértékben rá fog tenyerelni a világ erőforrásaira, és gyakorlatilag az összes kapacitást fel fogja vásárolni Kínában. Most mindent meg kell venni, ami csak létezik, mert nem tudjuk, mi lesz két hét múlva, mondta.

 

 

A főpolgármester arról is beszélt:

  • Egyoldalú az információáramlás a kormány és a főváros között, Karácsonyék hiába kérdeznek, válaszokat ritkán kapnak.
  • Az atlétikai vb-re épülő stadionért cserébe 50 milliárdot fog utalni a kormány öt részletben egészségügyi fejlesztésre Budapestnek, ebből megérkezett a 2020-ra szánt első 10 milliárd. Az önkormányzatok számláján még nincs ott a pénz.
  • A főváros kap 2 milliárdot a daganatos megbetegedések várólistáinak a megszüntetésére.
  • A vírus okozta válság az önkormányzati rendszeren egy sokszázmilliárdos lyukat fog ütni.
  • A 3-as metró felújítása egyelőre nincs veszélyben, és az ehhez kapcsolódó beruházások sem, például a pesti fonódó villamoshálózat fejlesztése.
  • A BKV kihasználtsága körülbelül a tizedére esett vissza, de a kapacitásokat fenntartják, a veszteség itt több tízmilliárdra rúghat, függően a válság hosszától.