Felkapta a vizet az energiaügyi államtitkár Karácsony Gergely kijelentése miatt

Czepek Gábor szerint a főpolgármester fenyegetőzik a vízátadási szerződések felmondásával, ami elfogadhatatlan, ezért találkozóra hívta a városháza vezetőit.

2023. november 14., 16:21

Szerző:

Karácsony Gergely korábban levelet írt Lantos Csaba energiaügyi miniszternek és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, ebben azt írta: a Fővárosi Vízművek felmondja az állami víziközműcégek ellátási felelősségének teljesítését szolgáló – döntően az agglomerációs településeket érintő – vízátadási szerződéseit, ha az állam záros határidőn belül nem biztosítja a veszteség megtérítését az idei évre és a következő esztendőkre.

Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára erre úgy reagált: készek törvényalkotással meggátolni a szerződések egyoldalú felmondását, a lakosság zavartalan ivóvízellátását ugyanis senki és semmi nem veszélyeztetheti – írta meg az Index.

 

„Ez fenyegetés, és elfogathatatlannak tartjuk. A kormány nevében ezért kedden találkozóra hívtam a városháza vezetőit, hogy világossá tegyem, a közszolgáltatás nem játék”

– mondta az államtitkár, aki kitért arra is, hogy a kormány nem hagyja, hogy a főpolgármester – önszántából, vagy „Gyurcsány Ferenc megrendelésére” – politikai játszmákra használja a környező településen élők ivóvízellátását.

Czepek Gábor aláhúzta, a Fővárosi Önkormányzatot 214 milliárd forintos megtakarítással vették át, az iparűzési adóbevételek nőttek, ennek ellenére mostanra a csőd szélén táncolnak. „De ennek az árát nem lehet más településen élőkkel megfizettetni. A Fővárosi Önkormányzat Magyarország leggazdagabb önkormányzata. A tulajdonában álló Fővárosi Vízművek állapota pedig kedvezőbb, és így a mozgástere is nagyobb számos más települési szolgáltatóénál, mégis a budapesti városvezetés az egyetlen, amely a víz elzárásával fenyeget” – emelte ki.

A főpolgármester kijelentései elsősorban a Fővárosi Vízművek ellátási területén kívüli, állami tulajdonú – DMRV, DPMV, Fejérvíz és ÉDV – víziközmű-szolgáltatókat érintheti. A levélben található táblázat szerint Vác ellátására tavaly 4,9 millió, az idén 4,4 millió köbméter vizet adott át a Fővárosi Vízművek, míg Dunakeszi esetében tavaly 5,9 millió, idén 5,3 millió köbméter víz átadásáról van szó (Vác esetében ez egyébként a lakossági vízfogyasztásnak nagyjából a felét jelenti).

A két legnagyobb fogyasztó mellett 1,5 millió köbméterrel szerepel a listán Dunaharaszti, míg Nagykovácsi 950 ezer köbméter körüli átvett mennyiséggel. Ezen felül Üröm, Csömör, Visegrád, Kistarcsa, Ecser, Szigethalom és Ercsi számára is szállít vizet a társszolgáltatón keresztül a Fővárosi Vízművek. A levélben írtak szerint idén összesen 13,38 millió köbméter vizet kénytelen átadni döntően önköltség alatti, befagyasztott átadási áron a fővárosi cég.

(Kiemelt képünk:Karácsony Gergely és Tüttő Kata a vízművek szentendrei-szigeti üzemében. Forrás: Karácsony Gergely Facebook)