Telex: házkutatást tartott a NAV Karácsony Gergely jogi főtanácsadójánál

A vámhivatal munkatársai az adományládák miatt járhattak Tordai Csabánál.

2023. november 13., 12:35

Szerző:

A Magyar Nemzet írt korábban – még feltételes módban – arról, hogy a NAV múlt csütörtökön házkutatást tarthatott Tordai Csaba ügyvédi irodájánál a 99 Mozgalom adománygyűjtésével összefüggésben. A Telex megkeresésére a NAV megerősítette, hogy munkatársaik adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában egy büntetőeljárás keretében.

Tordai Csaba a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején jogi és közigazgatási államtitkár volt, jelenleg pedig Karácsony Gergely főpolgármester jogi főtanácsadója.

A cikk szerint a Fidesz és a kormánypárti sajtó június óta óta igyekszik napirenden tartani a főpolgármester nevével fémjelzett 99 Mozgalom körüli nyomozást. Az ügy lényege, hogy a Karácsony Gergely által létrehozott, a 2021-es ellenzéki előválasztás ideje alatt aktív 99 Mozgalom számláját vizsgálva a Rogán Antal alá tartozó Nemzeti Információs Központ (NIK) azt találta, hogy 2021. augusztus vége és 2022 szeptembere között 19 részletben összesen 506 millió forintot fizetett be Perjés Gábor párbeszédes önkormányzati képviselő, az egyesület ügyvezető igazgatója. A befizetések jelentős része a NIK szerint valutában történt: állítólag 917 ezer eurót és 3900 angol fontot tett Perjés a bankszámlára.

Karácsony Gergelyt többször is kérdezte a média az ügyről, aki arra a kérdésre, hogy honnan van az 506 millió forint, azt mondta: „Az anonim adománygyűjtés eszközével éltünk, ennek megfelelően az adományozók anonimok, tehát nem tudom és nem is akarom megmondani, hogy kik ők.”

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere. Fotó: Karácsony Gergely FB-oldal)