Karácsony Gergely az Európai Bizottsághoz fordul az autópálya-koncesszió ügyében

Kötelezettségszegési eljárást indít a kormánnyal szemben. 

2021. július 1., 15:57

Szerző:

„Nem hagyhatjuk, hogy suttyomban lopják el alólunk a gyorsforgalmi utakat, titokban szervezzenek ki 5000 milliárd forintnyi közvagyont magánzsebekbe" – írja Karácsony Gergely a Facebook-oldalán, amelyben bejelentette: kötelezettségszegési eljárást kezdeményez az Európai Bizottságnál. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, csaknem 2000 kilométer gyorsforgalmi útszakaszt adnának koncesszióba. „A gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének és felújításának, valamint üzemeltetésének és fenntartásának feladatait” törvényes monopólium keretében adnák át, méghozzá 420 hónapra, azaz 35 évre. A felhívást a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda háttérintézménye, a kaszinókoncessziókat is kezelő Nemzeti Koncessziós Iroda tette közzé. Az autópályák koncesszióba adásának pontos adatait tíz évre titkosították.

Karácsony Gergely elmondása szerint az uniós jog és a magyar közbeszerzési törvény szerint is csak akkor lehet öt évnél hosszabb időre koncessziós szerződést kötni, ha az ajánlatkérő számításokkal tudja bizonyítani, hogy az nem termel senkinek extraprofitot. A főpolgármester kiemelte: nem véletlenül született meg a titkosításról szóló határozat, ugyanis ha a pontos számok nyilvánosak lennének, mindenki számára egyértelművé válna, hogy az elmúlt tizenkét év legnagyobb lopására készülnek.

Egyúttal azt is bejelentette, hogy a következő kormány nem fogja érvényesnek tekinteni a pályázatot. „Egy fillér koncessziós díjat nem fogunk kifizetni sem Mészáros Lőrincnek, sem a Szíjjártó Pétert megjachtoztató Szíjj Lászlónak, sem a kínai állami építőipari vállalatnak, sem senkinek" – olvasható a bejegyzésben.

(Kiemelt kép: Az új M76-os autóút M7-es autópálya holládi csomópont - Balatonszentgyörgy közötti szakasza Balatonszentgyörgy közelében 2020. október 22-én. Fotó: MTI / Varga György)

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.