Budapesten már a jövő héten robbanhat az ötödik hullám

Vidéken pedig két hetes csúszással érkezhet.

2022. január 4., 21:03

Szerző:

Budapesten már a jövő héten berobbanhat a járvány ötödik hulláma, vidéken pedig két hetes csúszással érkezhet. Ezt Vattay Gábor, az ELTE járványügyi modellezéssel is foglalkozó szakembere mondta az RTL Híradónak.

Ezt támasztja alá, hogy hétfőn kiugróan magas, 30 százalék feletti volt a pozitív tesztek aránya, és több nagyváros szennyvizében is emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

„Ezért már nem a delta, hanem az omikron-mutáció lesz a felelős. A hét végére, nagyjából péntekre eléri a korábbi, delta-hullám magasságának felét, és valamikor a jövő hét során meghaladja a delta-hullámban elért magasságot Budapesten” – közölte Vattay. Hozzátette, hogy pár hét késéssel vidéken is megjelenhet az ötödik hullám, először a megyeszékhelyeken, aztán a kisebb falvakban is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozó a kijevi kórház koronavírusos betegek számára kialakított részén 2021. május 25-én. Fotó: Celestino Arce / Nurphoto/AFP)

19:17

A Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. megszerezte a TMH International AG tulajdonrészét a Dunakeszi Járműjavító Kft.-t birtokló TMH Hungary Invest Zrt.-ben, ezzel teljes egészében magyar tulajdonba került a nemzetgazdaság szempontjából stratégiai jelentőségű vállalat – közölte a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. hétfőn.