Célkeresztben a fiatalok - így próbálnak még több ügyfélt szerezni a bankok

A bankok nagyon sok mindent megtesznek a fiatal ügyfelek megszerzéséért, ezért a számlanyitásért cserébe akár több tízezer forintos jóváírásokat és egyéb kedvezményeket, ajándékokat kínálnak nekik.

2024. szeptember 24., 08:31

Szerző:

Nem csak a diákokat célozzák a bankok fiataloknak szóló kedvezményes bankszámla ajánlatai, de a tanévkezdés hónapjában különösen felpörögnek az akcióik, amelyek közül több szeptember után is elérhető marad. A kedvezmények maximális kihasználása érdekében a leggyakrabban diákszámlának hívott, de a már nem tanuló fiatalok által is igénybe vehető konstrukciókat érdemes alaposan összevetni, és nem csupán az azonnali jóváírások összegét, hanem azok feltételeit is megnézni. A tartós kedvezményekkel is hasznos számolni, mert ezekkel többet is lehet spórolni a nyitásért kapott ajándék pénznél – javasolják a Bank360.hu szakértői.

Az összehasonlító pénzügyi portál összegyűjtötte a bankok fiataloknak szóló kedvezményes számláihoz kapcsolódó aktuális ajánlatokat.

Az OTP Banknál a Junior számlával szinte ingyen ki lehet hozni a bankolást 24 éves korig. Nem kell fizetni a számlanyitásért, elengedik a bankkártya kibocsátási díját és az éves díjait is. További kedvezmény, hogy havonta 100 ezer forintos keretösszegig ingyenes az átutalás. A Junior számla tulajdonosai emellett 5-30 százalék közötti pénzvisszatérítést kaphatnak minden hónapban, ha a kedvezményprogramban résztvevő partnereknél vásárolnak bankkártyával. A tanévkezdéshez kapcsolódó, október 20-ig élő akció, hogyha 16 és 24 év közötti fiatalok számlanyitás esetén a Persely funkciót is igénylik, akkor 20 ezer forint jóváírást kaphatnak, azaz ennyi ajándékpénzzel kezdhetik a takarékoskodást.

A CIB Bank minden megnyitott diákszámla mellé JBL fülest kínál. 18-24 év közötti ügyfelek számára az ECO ForYou bankszámlának nincs számlavezetési díja, emellett az első éves kártyadíjat sem kell kifizetni, ha december 31-ig megnyitja azt.

Az Erste Bank 2024. október 31-ig történő számlanyitás esetén kínál 40 ezer forintos jóváírást abban az esetben, ha a diáknak előtte, illetve legkésőbb 2024. június 30-án nem volt erstés bankszámlája. A kedvezményes számlanyitáshoz bankkártyát is kell igényelni és aktiválni is szükséges azt a soron következő hónap végéig. Továbbá két évig nem lehet bezárni a számlát, különben vissza kell fizetni a jóváírt összeget.

A Gránit Bank a szelfis diákszámlanyitásért 40 ezer forint jóváírást kínál. Aki szeptember 30-ig nyit számlát a Gránitnál és mellé Platinum kártyát igényel, az egy fejhallgatót is kaphat. A plusz ajándékot az első 100 igénylő kapja meg, a kedvezmény feltétele pedig a számlanyitás és a kártyaigénylés mellett legalább öt bankkártyás vásárlás, minimum 1000 forint értékben.

A K&H Bank több korosztály számára is kínál jóváírási kedvezményt, azonban eltérő mértékben. 14-18 éves kor között 20 ezer forint jóváírásra lehet szert tenni, ha a számlanyitást követő első hónap végéig legalább 10 ezer forint érkezik a számlára. Emellett meg kell adni egy érvényes e-mail címet és el kell fogadni a marketing megkeresésekre vonatkozó nyilatkozatot (utóbbi csak a 16 év felettiekre vonatkozik).

A 18-26 év közöttiek akár 40 ezer forint jóváírást is kaphatnak, ha a nyitás után legalább 50 ezer forint érkezik a számlára, illetve, ha legalább öt vásárlás történik bankkártyával, minimum 1000 forint értékben. Emellett legalább két aláírást igénylő tranzakcióra van szükség a mobilbankban.

Az MBH Banknál a diákszámlanyitással 30 ezer forintot lehet bezsebelni szeptember 30-ig. Feltétele a jóváírásnak, hogy a számlatulajdonosnak bankkártyát kell igényelni, illetve a számlanyitást követő második hónap végéig legalább öt alkalommal kell kártyával vásárolnia.

A Raiffeisen Bank Yelloo bankszámla megnyitása mellé 20 ezer forint jóváírásra lehet szert tenni, ha a számlanyitást követően, de legkésőbb 2024. november 15-ig legalább öt alkalommal vásárol a diák bankkártyával, minimum 1000 forint értékben. További feltétel, hogy egy éven belül nem lehet megszüntetni a számlát. Emellett a bankkártyás vásárlások után visszatérítést is ad a bank, 2024. november 28-ig a fizetések 10 százalékát, összesen maximum 10 ezer forintig.

Az UniCredit Banknál 35 ezer forint jóváírást kínál a bank, Diákszámla Zéró megnyitásáért 2024. szeptember 30-ig. A jóváírás feltételei között van, hogy a számlanyitó igényeljen bankkártyát és netbankot, adjon meg e-mail címet, és a számlanyitást követő hónap végéig legalább 5 darab kimenő tranzakciót teljesítsen, minimum 1000 forint/darab értékben – áll a Bank360 elemzésében.

Súlyos bírságot kapott Mészáros Lőrinc bankja

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 32,5 millió forint bírságot szabott ki a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bankra és leányvállalatára a korábbi felügyeleti határozatokban foglalt intézkedési kötelezettségek elmulasztása miatt – jelentette be közleményében a jegybank. Ebben előrebocsátották azt is, hogy a feltárt szabályszegéseknek nem volt jelentős hatásuk a bankok biztonságos működésére, az ügyfélkörre, illetve a pénzpiacra sem, ugyanakkor az MNB ismételten előírta a jogsértések mielőbbi kiküszöbölését.

A pénzügyi felügyelet 2022-2023-ban csoportszintű átfogó vizsgálatot folytatott az MBH-csoportnál. A vizsgálatot lezáró határozatában az MBH Banknál többek között a belső ellenőrzés és az adatszolgáltatási terület létszámhiányos működését, a likviditási adatszolgáltatási jelentések késedelmes teljesítését, az informatikai sérülékenységvizsgálatok kezelésének gyakorlati és szabályozási hiányosságait, valamint egyes nem kellően biztonságos informatikai rendszerek kockázatát tárta fel. Az MBH Befektetési Banknál alapvetően az informatikai sérülékenységvizsgálatok kezelésének gyakorlata és szabályozása kapcsán azonosított hiányosságokat.

A pénzügyi felügyelet intézkedéseinek nyomonkövetése, a benyújtott intézményi beszámolók ellenőrzése és kiértékelése során megállapította, hogy az érintett társaságok nem tettek maradéktalanul eleget a felügyelet által előírtaknak a határozatokban megszabott teljesítési határidőn belül.

(Fotó: Rupixen/Unsplash)

2024. szeptember 23., 14:50

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.