Újabb bank hozta meg a döntést, ami a kis jövedelmű ügyfeleknek fáj

Tovább drágulnak a lakáshitelek, újabb bank törte át a kamatplafont. A bankok egymást követő emelései után főként az alacsonyabb jövedelműeknek lesz egyre nehezebb olcsóbb lakáshitelt találni.

2024. július 13., 15:14

Szerző:

Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél – írja elemzésében a Bank360, amit az Index szemlézett. Miután június végével véget ért az önkéntes kamatplafon, azt lehet tapasztalni, hogy az infláció és az alapkamat csökkenése ellenére a lakáshitelek még drágulnak is, mutatott rá elemzésében a Bank360, amelyben kiemelték, az OTP már július elején lépett, és július 11-től pedig egy másik bank, a K&H is csatlakozott hozzá.

A 7,3százalékos kamatplafon fölött a lakáscélú jelzálogkölcsön THM-je

A K&H módosításai az alacsonyabb jövedelmű igénylőket érintik hátrányosabban, számukra jobban nőttek a kamatok, ahogyan azoknak is, akik a futamidő alatt végig fix kamatot szeretnének fizetni.

A CIB Bank májustól már visszaemelte a kamatait a januári szintjükre, és rajta kívül is volt már ekkor is olyan nagybank, amelynek a kínálatában voltak kamatplafon feletti lakáshitelek. Majd július elején következett az OTP, amely a többi pénzintézethez hasonlóan eltérő mértékben emelte meg a kamatait.

A kölcsönök drágulásának a Bank360.hu szakértői szerint az a legfőbb oka, hogy hiába csökkenti folyamatosan a jegybank az alapkamatot, a sokéves vagy akár több évtizedes futamidejű jelzáloghitelek árazását meghatározó referenciakamatok év eleje óta még nőttek is, és tartósan 6 százalék fölötti szintén rekedtek.

„A kamatokat többek között befolyásoló BIRS szintje például még úgy is magasabban van, mint 2024 elején, hogy az elmúlt hetekben valamelyest csökkenni tudtak az értékei. Az 5 éves BIRS július 12-én 5,97 százalékon, a 10 éves 6,23 százalékon, a 20 éves BIRS pedig 6,30 százalékon állt” – összegezték.

A nagybankok lépései ellenére lehet még találni 7 százalék alatti THM-mel is ajánlatokat, ugyanakkor egyre kevesebbet, főleg akkor, ha alacsony a jövedelmük.

Ráadásul finoman szólva sem zárta túl jól a 2023-as évet az ingatlanpiac. Bár reálértéken számítva csökkentek az árak, és nominálisan is inkább a stagnálás volt jellemző – enyhe növekedés mellett –, a hitelpiac teljes mértékben a földbe állt, ami a tranzakciók számában is hűen visszaköszönt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Nattanan Kanchanaprat via Pixabay)