Drámaian nőnek júliustól a földhivatali díjak

Az ingatlanvásárláshoz és lakáshitelekhez szükséges földhivatali ügyintézéshez kapcsolódó díjak mintegy 60 százalékkal emelkednek július végétől. 

2024. június 29., 16:18

Szerző:

Péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben a közigazgatási és területfejlesztési miniszter rendelete, amiben a földhivatali ügyintézési díjak módosultak – adta hírül a Bank360.  A leggyakrabban és ingatlanvásárlásoknál kötelezően igénybe vett szolgáltatások díja 60 százalékkal fog drágulni július végétől, amikortól az új árakat alkalmazni kell. 

A tulajdoni lapon történő módosulás változásbejelentésének díja a jelenlegi 6600 forintról 10 600 forintra drágul. Ezt egy ingatlanvásárláskor mindenképpen meg kell tenni, hiszen az addigi tulajdonost törölni kell a tulajdoni lapról, az újat pedig be kell jegyezni. Ha valaki hitelből vásárol ingatlant, vagy a már meglévő ingatlanára vesz fel hitelt, akkor a bank jelzálogot jegyeztet be a tulajdoni lapra. Ennek díja jelenleg 12 600 forint, ami a rendelet értelmében 20 ezer forintra nő. A hitel kifizetésekor töröltetni kell ezt a jelzálogot a tiszta tulajdoni laphoz, ami ugyancsak drágul, hiszen ez változásbejegyzésnek számít.

Egyéb díjak, amik drágulnak

Az adásvételi szerződés megkötéséhez és a lakáshitel felvételéhez egyaránt szükség van hiteles tulajdoni lapra az érintett ingatlanról. Bár a magánszemélyek továbbra is évente kétszer ingyenesen kérhetnek hiteles tulajdoni lapot elektronikusan. A fizetős megoldásban lekért hiteles tulajdoni lap 3000 forint helyett 4800 forintba kerül majd. Ha pedig valaki papíron kéri ezt kiállítani, akkor 6250 forint helyett már 10 ezer forintot fizethet érte.

A társasház-alapítás bejegyzésének díja társasházi tulajdoni különlaponként 6600 forint, de legfeljebb összesen 100 ezer forint jelenleg. Ez az áremelés után 10 600 és 160 ezer forintra drágul. Ugyanígy nő a díja a társasházi alapító okirat módosítása esetén – ha a módosítás a társasház tulajdoni különlapjait érinti – a módosítás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésének társasházi különlaponként. Ezek a tarifák érvényesek az ingatlanszövetkezetekre is.

A rendelet a 60 százalékos áremelést alkalmazza a ingatlanügyi hatósági eljárásban keletkezett iratokról készített hiteles papíralapú másolatért, kivonatért, továbbá a hiteles elektronikus másolatért kért díjban is. Ezekért ugyanis A/4-es oldalanként a jelenlegi 100 forint helyett 160 kell majd fizetni.

(Kép forrása: Pixabay)