Jól járhatnak idén a nyugdíjasok, akár 40 ezer forint prémiumot is kaphatnak

Mindez csak akkor, ha bejön Orbán Viktor korábbi számítása, de akkor még az is előfordulhat, hogy lesz, aki 70 ezer forinttal kap többet. 

2021. június 14., 11:31

Szerző:

A miniszterelnök korábban azt mondta, hogy ha a GDP éves növekedése meghaladja az 5,5 százalékot az idén, akkor 2022-ben minden gyereket nevelőnek visszafizeti az állam a befizetett személyi jövedelemadóját. A gyerekes családok mellett pedig a nyugdíjasok is több pénzt kapnak a választások előtt – írja a 444, ami az Mfor számításait ismertette. 

A lap ugyanis kiszámolta, hogy mekkora nyugdíjprémiumot kellene fizetnie az államnak, ha valóban akkora lesz az idei növekedés, mint arra Orbán Viktor számít. A nyugdíjprémium az 1997-es tb-törvény szerint akkor jár, ha a GDP növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, és ha a kifizetés nem borítja fel a költségvetés egyenlegét. A prémium összegét úgy számolják ki, hogy a novemberi nyugdíj összegét megszorozzák a GDP növekedés 3,5 százalék fölötti részével.

Az Mfor szerint az idei 148 ezer forintos átlagos nyugdíjakkal és 5,5 százalékos növekedéssel számolva ez 40 ezer forintos nyugdíjprémiumot jelent. Ennél jóval kevesebb járna viszont azoknak, akiknek a havi nyugdíja kevesebb, mint 80 ezer forint, vagyis a prémium kiszámítására használt képletnél a növekedést kevesebb mint 20 ezer forinttal kell megszorozni. Ez az Mfor becslése szerint 280-300 ezer embert érinthet.

Egyes elemzők szerint viszont a tavalyi alacsony bázis miatt az sem zárható ki, hogy idén akár 7 százalékkal is megugorjon a GDP, ebben az esetben pedig akár 70 ezer forintos prémiumot is ki kell, hogy fizessen az állam. Az elemzők azt is hozzátették, akármekkora legyen a növekedés, az biztos, hogy újra kell tervezni majd emiatt a költségvetést, a 2021-es költségvetésben ugyanis 4,8 százalékos növekedéssel számolt a kormány, ami alapján 26 ezer forint prémiumot kellene fizetnie. Erre félre is tett 53,4 milliárd forintot, ami viszont kevés lesz, ha úgy pörög a gazdaság, ahogy azt most Orbán reméli.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy postás rezsiutalványt kézbesít egy XIII. kerületi nyugdíjasnak 2019. szeptember 1-jén. Fotó: MTI / Mohai Balázs)