Jobban drágul a nyugdíjasok élete, mint amennyi a jövő évi nyugdíjemelés

2018. november 9., 13:03

Szerző:

Az emelkedő élelmiszerárak miatt a nyugdíjasok inflációja nagyobb lesz, mint a jövő évi nyugdíjemelés – írja az mfor.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nyugdíjas infláció 3,4 százalék volt októberben, ami viszont több a januártól esedékes 2,7 százalékos nyugdíjemelésnél.

A nyugdíjakat az inflációhoz kötötten állapítja meg a kormány. Tavasszal úgy kalkuláltak, hogy 2019-ben 2,7 százalékos lehet az éves infláció, ezért ennek megfelelően emelik a nyugdíjakat. Idén január és október között pont ennyivel nőttek átlagosan az árak a nyugdíjasok fogyasztása szerint számolva.

Csakhogy a Magyar Nemzeti Bank szeptemberi inflációs jelentése szerint a következő évben 3,1 százalék lesz az áremelkedés átlagos üteme, vagyis meghaladja a kormány 2,7 százalékos várakozását.

A mai adatokból az derül ki, hogy az inflációt alapvetően olyan termékek húzzák – üzemanyagárak, jövedéki adós termékek, például cigaretta – amelyek az idősek kosarában kisebb súllyal szerepelnek, az élelmiszerárak felfutását viszont a nyugdíjasok is megérzik. Az élelmiszereknél 4,6 százalékos ütemet mért a KSH, főleg az idényáras termékek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árai ugrottak meg, 20,5 százalékkal.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.