Közeledhet a Covid-időszak, mégis hiányos az állami felkészülés

Közeledik az év végi járványszezon, visszatérhet a koronavírus is. Szakértői vélemények szerint nem lesz egyszerű megtalálni a megfelelő oltóanyagot azoknak, akik védekezni akarnak a komolyabb fertőzéssel szemben.

2023. október 2., 11:21

Szerző:

Az állam kevés figyelmet fordít a vakcinák beszerzésére, nincs aktuális járványstratégia, a háziorvosoknak fogalmuk sincs az aktuális protokollról – áll az RTL összeállításában.

„Együtt leküzdöttük a járványt. Nyugodt és vírusmentes ünnepek elé nézhetünk járványügyi szempontból. Ez annak köszönhető, hogy a COVID-járvány legyőzésére sikeresen fogott össze az egész ország” – ezt az utolsó bejegyzést még 2022. december 21-én tette közzé a Magyar Kormány Koronavírus tájékoztató oldala a Facebookon.

Kilenc hónappal később a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) covid-19 tájékoztató oldalán a legfrissebb, 38. heti hír arról értesít, hogy tovább emelkedik a hazai nagyvárosok szennyvízében a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának koncentrációja. Emelkedés tapasztalható Békéscsabán, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Egerben, Szegeden és Szolnokon – sorolja a portál. Mindez egyértelműen jelzi, hogy ismét terjed Magyarországon a koronavírus.

Az Egyesült Államokban és Angliában már megkezdődött a felkészülés az őszi-téli Covid-szezonra, az Európai Unió is készül a közelgő őszi-téli járványra. Az Európai Bizottság szeptember elején engedélyezte az Európai Unióban a BioNTech és a Pfizer gyógyszergyár által kifejlesztett módosított oltóanyagot, majd szeptember közepére az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta, az Európai Bizottság pedig engedélyezte a Moderna által kifejlesztett Spikevax XBB.1.5 nevű, koronavírus elleni módosított oltóanyagának alkalmazását is.

Ezzel szemben Magyarországon egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás a koronavírushelyzetről az említett heti szennyvízjelentési adatokon kívül. 

Az RTL a járvány idején megismert tájékoztató csatornákon, a 1812-es ingyen hívható telefonszámon, a koronavirus.gov.hu és a vakcinainfo.gov.hu oldalakon, a Magyar Kormány koronavírus-tájékoztató Facebook-oldalán sem talált friss információkat. Ráadásul a koronavirus.gov.hu oldala január elsejétől a kormany.hu-ra navigál.

„A hazai járványügyi helyzetről, konkrét adatokról nem tudok első kézből információt adni, mert az a járványügyi központ feladata. Azt azonban látjuk, hogy a járvány fő hullámainak időszakához képest jóval kevesebben fordulnak tüneteikkel orvoshoz, így a lakosság körében a valós fertőzöttek aránya jóval magasabb lehet, mint amennyit az ellátórendszerben regisztrálnak” – nyilatkozta a Pécsi Tudományegyetem vezető virológusa az rtl.hu érdeklődésére.

„A világban mindenhol, így hazánkban is emelkednek az esetszámok. Új, az omikronhoz közel álló alvariánsok érkeznek, amelyek nagy ütemű terjedéssel végigsöpörnek a lakosságon, sok fertőzöttet hagyva maguk után. Erre számítani kell” – tette hozzá Jakab Ferenc.

Tudomása szerint Magyarországon nagyon sok oltás van még raktáron, amelyek ha kicsit alacsonyabb hatásfokkal is, de még mindig elegendő védelmet adnak a súlyos megbetegedés ellen. „Bár a jelenleg érvényes oltási, egészségügyi szabályozást nem ismerem, az én személyes véleményem az, hogy aki egy évnél régebben esett át a fertőzésen vagy egy évnél régebben kapott védőoltást, annak érdemes a felső légúti betegségek szezonjában egy ismételt oltást kérnie – mondta a virológus.

Dr. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet adjunktusa szerint jó lenne, ha minél hamarabb megszületne a hazai oltási stratégia: „Szívesen elolvasnám már, Nyugaton a legtöbb országban már elérhető az aktuális oltási terv, amit gőzerővel kommunikálnak is. Nálunk a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ eljárásrendje fogja meghatározni, hogy az oltóorvos mit adhat be, de erről egyelőre nem érhető el semmilyen tájékoztatás.”

„A koronavírus továbbra is egy új, sokat változó vírus, amit nem szabad félvállról venni. A betegség hosszú távú hatásairól, a long Covidról még mindig nagyon keveset tudunk, és azt sem szabad elfelejteni, hogy bármikor megjelenhet egy a mostaniaknál jóval veszélyesebb variáns” – ezt már Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa nyilatkozta RTL Reggeliben.

Az RTL megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ azt válaszolta, hogy „Magyarországon jelenleg a covid-19-fertőzések döntő többsége sporadikusan fordul elő, a koronavírus országos járványos terjedése nem tapasztalható”. Az NNGYK szerint „a koronavírus elleni védőoltások, illetve a koronavírus omikron variánsa elleni Pfizer vakcina az oltópontok mellett a háziorvosoknál is elérhető”. A tájékoztatásuk szerint országszerte a megyei kórházakban, illetve Budapesten öt kórházban működik oltópont. Az oltópontok nyitva tartásával kapcsolatban az adott kórház honlapjáról tájékozódhatnak.

(Kiemelt kép illusztráció: egy egészségügyi dolgozó tamponmintát vesz egy nőtől, hogy teszteljék a Covid-19 koronavírusra a pekingi tampongyűjtő helyen 2022. június 23-án. (Fotó: Noel Celis / AFP)

 

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.