Lassan másfél éve bűzös és ihatatlan az ivóvíz Szigetváron

Tizennégy hónap alatt sem sikerült megoldást találni a problémára, a Baranya-Víz Zrt. őszre ígért megoldást, addig marad a lajtos kocsi.

2023. augusztus 31., 14:11

Szerző:

Tizennégy hónapja ihatatlan az ivóvíz Szigetvár nyugati részén, a kormány több ezer embernek nem képes megfelelő ivóvizet biztosítani – mondta az Országgyűlés fenntartható bizottságának LMP-s elnöke. Keresztes László Lóránt a Facebook-oldalán is közvetített sajtótájékoztatón felidézte: Szigetváron másfél éve kezdődött ivóvízminőség-javító program, amelyre csaknem másfél milliárd forintot költöttek el. A fejlesztés befejezése óta a városrészben elszíneződött, büdössé, ihatatlanná vált a víz.

Július 18-án a víziközművekért felelős államtitkár azt ígérte, hogy kora őszre megoldják a problémát, de pontos határidőt nem mondott. Az ellenzéki politikus arra kérte Lantos Csaba energiaügyi minisztert, személyesen adjon tájékoztatást Szigetváron az embereknek arról, hogy miért nem sikerült megoldani a problémát 14 hónap alatt, pontosan mit fognak elvégezni és mikorra.

A Baranya-Víz Zrt. január 17-én közölte, hogy Szigetváron, az 1,3 milliárd forintból megvalósított ivóvízminőség-javító program keretében épült, kétezer háztartást kiszolgáló vízműtelep ellátási területén másodlagos vízminőségromlás tapasztalható. A vizsgált vízmintákban a vastartalom és a vasbaktériumok száma meghaladta a kormányrendelet szerinti határértéket. A szolgáltató tartályos kocsiból látja el az érintett fogyasztókat ivóvízzel.

A település polgármestere a hivatalos megkeresések mellett próbálta már citromsavval és klórral is orvosolni a problémát, de vagy még rosszabb lett az ivóvíz minősége vagy rövid javulás után ugyanolyan barna, ihatatlan víz folyt a csapokból.

Keresztes László Lóránt azt mondta, az is a miniszter felelőssége, hogy országosan elkezdjék felszámolni az ivóvízellátás súlyos problémáit.   Hozzátette: országszerte legkevesebb 3000 milliárd forint szükséges ahhoz, hogy a karbantartást el lehessen végezni a víziközműveken, ehhez képest az idei és a jövő évi költségvetésben sem szerepel ez a munka. Idén augusztusig tízmilliárd forint támogatást kaptak az állami vízműcégek – közölte.

Ugyanakkor ennek a sokszorosát költik el idegen ipari szereplők vízellátására: a gödi Samsung gyár építéséhez 30 milliárd forintért épít a kormány ivóvízellátó rendszert, az iváncsai SK gyár vízellátására szintén 30 milliárd forintot, a debreceni akkumulátorgyárak vízellátására pedig ennél is többet költenek – jelentette ki az LMP-s politikus.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)