MTA: az ivermectin nem csodaszer, sőt károsíthatja az egészséget

Korábban az Index két egyoldalú cikkben foglalkozott az állatorvosi féreghajtóval.

2020. december 2., 11:48

Szerző:

Két cikket is szentelt az Index az ivermectin nevű állatgyógyszernek, amelyekben azt sugallják, a készítmény alkalmas lehet koronavírus elleni szernek, holott erre nemhogy nincs bizonyíték, hanem a Nébih kifejezetten arra kéri az embereket, hogy ne szedjenek ilyeneket. Mert sajnos az emberek egyre többen vesznek ilyen állatmedicinát.  

Sarkadi Balázs akadémikus az MTA oldalán ír arról, hogy próbálta meg tájékoztatni a cikk szerzőjét, hogy a cikkei veszélyeztetésnek minősülnek, és ő, mint az ivermectin kutatója, mit gondol a gyógyszerről.  

"Ritka a magyar újságírás történetében, hogy egy komoly olvasottsággal rendelkező lap helyt ad egy olyan gyógyszerhatóanyag népszerűsítésének, melynek emberi alkalmazását a NÉBIH, de a WHO és az USA szövetségi gyógyszerhatósága is veszélyesnek és alkalmatlannak minősíti adott betegség kezelésében", kezdi az írás. 

Sarkadi így ír az ivermectinről: "széles spektrumú parazitaellenes szer, amelyet elsősorban az állatgyógyászatban alkalmaznak, de néhány esetben elhanyagolt, súlyos trópusi parazitafertőzésekben emberen is használják, többnyire külsőleg, kenőcs formájában. Az ivermectin a paraziták specifikus idegrendszeri elemeit támadja, de az emlősök, így az ember idegrendszerét is súlyosan károsíthatja".  

A Covid-19-betegségben az ivermectin nyilvánvalóan nem hatékony csodaszer, viszont éppen az erős transzporterfehérje-gátló hatása miatt rendkívül veszélyes lehet, vonja le a konklúziót Sarkadi.