Itthon a Figyelő listájára került, közben az amerikai művészeti és tudományos akadémia Tom Hanks mellett a tagjának választotta

2018. április 20., 17:22

Szerző:

A Közép-európai Egyetem (CEU) honlapján jelentette be, hogy Klaniczay Gábor egyetemi tanárt, az egyetem Középkortudományi Tanszékének (Department of Medieval Studies) alapító tagját az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia (The American Academy of Arts and Sciences) tagjává választották.

Klaniczay Gábor

Az 1780-ban alapított Akadémia kiemelkedő tudósokat, vezetőket, művészeket és újító személyiségeket ismer el, és tudásuk megosztására és a világot érintő kihívások vizsgálatára ösztönzi őket.

„A CEU számára hatalmas öröm, hogy kollégánkat, Klaniczay Gábort ilyen megtiszteltetés érte. Az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia a világ egyik legnagyobb múltú és legjelentősebb tudományos társasága. Büszkék vagyuk arra, hogy ilyen módon is elismerték Klaniczay Gábor kiemelkedő hozzájárulását a történelemtudományhoz.” - áll Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.a közleményben. 

A társaság egyébként Klaniczay Gábor mellett idén Tom Hanks színészt, Ta-Nehisi Coates író-publicistát, Bell Burnell asztrofizikust, Tedros A. Ghebreyesust, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatóját és az amerikai legfelsőbb bíróság bíráját, Sonia M. Sotomayort is tagjai közé választotta. 

Klaniczay Gábor – aki szerepel a Figyelő múlt heti listájának hatalmas nemzetközi felhördülést kiváltó listáján – egyike a 20 országból származó 36 tiszteletbeli nemzetközi tagnak.

18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.