Itt van a szerződés a CEU-ról, amelyet az Orbán-kormány nem akar aláírni New York állammal

2018. október 31., 15:18

Szerző:

Szabó Szabolcs, az Együtt, majd az LMP volt képviselője közzétette Facebook-oldalán azt a több mint fél éves, április 18-i keltezésű államközi megállapodástervezetet, amely biztosítaná a CEU hosszú távú működését. A kétoldalú szerződés New York állam és Magyarország között jönne létre, ha az Orbán-kormány hajlandó lenne aláírni.

Szabó Szabolcs azt írja, hogy a kormány képviselői kilenc tárgyalási forduló során alakították ki ezt a szöveget, a magyar fél igényeinek megfelelően. A politikus szerint Altusz Kristóf, volt helyettes államtitkár tavasszal azt ígérte, hogy az Orbán-kormány aláírja a megállapodást, de ez még mindig nem történt meg.

 

Szél Bernadett kedden szintén Facebook-oldalán tette közzé, hogy se az Emberi Erőforrások Minisztériumában, sem a Külgazdasági és Külügyminisztériumban nem vizsgálják oktatási szakemberek a CEU-t, vagyis azt, hogy az egyetem végez-e oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban is. Az LMP volt társelnöke, jelenleg független képviselő először levélben érdeklődött a két minisztériumnál arról, hogy a kormány miért nem írja alá a megállapodást. Majd személyesen is elment a két minisztériumba, és az derült ki, hogy egyik tárca sem folytat vizsgálatot.

Orbán Viktort eközben látványosan nem érdekli a CEU sorsa. Az ATV-nek a késlekedés okát firtató kérdésére a miniszterelnök hétfőn visszakérdezett:

– Milyen megállapodás?

Aztán hozzáfűzte, hogy akkor írják alá, amikor eljön az ideje.

Michael Ignatieff, az egyetem rektora múlt héten jelentette be, hogy ha a kormány nem írja alá a megállapodást december 1-jéig, akkor az egyetem amerikai akkreditációjú képzéseit Bécsbe költöztetik. Állítása szerint az CEU minden olyan feltételnek eleget tett, amit a lex CEU-ként elhíresült felsőoktatási törvénymódosítás előírt, illetve amit az Orbán-kormány megszabott. Az egyetem megegyezett a New York-i Bard College-dzsal, az ottani campuson is folytatnak oktatási tevékenységet.

Az ügyben Palkovics László innovációs és technológiai miniszter meglehetősen ellentmondásos nyilatkozatot adott a 168 Órának. A miniszter azt mondta, hogy az amerikai campuson folyó tevékenységéről az amerikai hatóságoktól kapott információk alapján az Oktatási Hivatal hoz majd döntést, vagyis hogy az megfelel-e a kormány feltételeinek. Állítása szerint ezt most azért nem vizsgálja a hivatal, mert a CEU nem tudta benyújtani a szükséges dokumentumokat. Majd hozzátette, hogy a dokumentumok benyújtásának feltétele, hogy létrejöjjön a New York állam és a magyar állam közötti megállapodás.

– E diplomáciai aktus után be lehet nyújtani a dokumentumokat. Ezután majd az OH eldönti, mi legyen

– jegyezte meg a miniszter.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.