Ismét emelkednek az albérletárak

Emelkedtek az albérletárak országszerte áprilisban a márciusihoz képest. Májusban már átlag 135 ezer forintba került egy albérlet, ami áprilisban még 130 ezer volt.  

2021. május 20., 10:59

Szerző:

Éves összehasonlításban ugyan még csökkentek, de az előző hónaphoz képest már emelkedtek a magyarországi albérletárak idén áprilisban. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com csütörtökön közzétett lakbérindexéből.

Május közepén Budapesten átlagosan 135 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakásokat a tulajdonosok, ami drágulás az előző hónapra jellemző 130 ezer forintos szinthez képest.

 A díjemelkedés elsősorban az újépítésű lakások megjelenésének köszönhető. A használt lakásoknál ugyanis májusban 3000 forint volt az egy négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj, ami ugyanakkora mint áprilisban volt – tette hozzá az ingatlan.com szakembere.

Tavaly májusban a járvány miatt a lakáshotelek megjelenésével bővült az albérletpiaci kínálat. Idén májusban ennél is több ingatlant hirdettek ugyan meg, de kevesebbet, mint áprilisban, mivel sok tulajdonos kivárja az albérletpiac csúcsidőszakát. A felvételi ponthatárok kihirdetése után ugyanis júliusban és augusztusban feljebb kúsztak az árak 2015 és 2019 között.

(Kiemelt képünk illusztráció: Pesti Hírlap archív)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.