Iskolakezdés: megduplázódnak a költségek

Egy felmérés szerint az iskolakezdés a megkérdezett magyar családok jelentős részének komoly anyagi terhet jelent.

2022. augusztus 10., 16:19

Szerző:

Az iskolakezdés átlagosan 20-30 ezer forintba kerül gyermekenként, ám ez az összeg meg is duplázódhat, például egy új iskolatáska vásárlása esetén – közölte a REGIO Játékkereskedelmi Kft. saját felmérése alapján. A felmérés a REGIO saját értékesítési adatain, valamint egy 2022. július 22-28. között elvégzett online kutatáson alapul, amelyben 1153, általános iskolás korú gyermeket nevelő szülő vagy nagyszülő vett részt. A kutatás nem reprezentatív a teljes magyar lakosságra nézve, ugyanakkor alkalmas a magyar családok véleményének feltérképezésére az iskolakezdés témájában.

A vállalat online vásárlás esetén 7 százalék, míg hagyományos vásárlásnál 10 százalék kosárérték-növekedéssel számol az előző évhez képest. Az iskolakezdés előtti nagy bevásárlásra a magyar családok jelentős része tudatosan készül anyagilag – állapították meg a felmérésben.
Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője a közleményben az idén az átlagos áruházi vásárlás értékét 7513 forintra, míg az online vásárlást 10 ezer 800 forintra becsülte.

Az Emmi sajtótájékoztatója az ingyenes tanszercsomagokról
(A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program keretében kiosztásra váró tanszercsomagok mintapéldányai az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) tartott sajtótájékoztatón 2020. augusztus 26-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

 

Az iskolakezdés komoly anyagi terhet jelent


A felmérés szerint az alapvető tanszerekre a megkérdezett családok közel fele 10-20 ezer forintot, egynegyede pedig akár 20-30 ezer forintot költ.
A marketingvezető kiemelte, a beiskolázási költségek lényeges részét az iskolatáska teszi ki, a szülők 65 százaléka vásárol az idén újat, jellemzően 10-20 ezer forintért.

A kérdőív alapján új iskolatáska választásra 10-ből 6 családban akkor kerül sor, ha az előző tartóssága már nem megfelelő. A döntés során pedig a kényelem, az ergonómia és a tartósság a három legfontosabb tényező. A felmérés szerint 10-ből 9 család tudatosan készül anyagilag a szeptemberi iskolakezdésre, a válaszadók 70 százaléka szerint legalább 50 százalékkal drágábban lehet beszerezni a felszereléseket, ez pedig 10-ből 8 család számára nagy terhet jelent. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Diákok érkeznek a Városligeti Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába 2021. szeptember 1-jén, az iskolakezdés napján. Fotó: Dimény András / 168.hu)