Hiába várnak a laptopokra a gyerekek, csúszik a beszerzés

2025-ig minden állami, egyházi vagy alapítványi iskolában tanuló 5-12-es diáknak saját használatú laptopot biztosít a magyar közoktatás európai uniós támogatásból. A helyreállítási alap forrásainak csúszásával az állam megelőlegezett 33 milliárd forintot a 9 évfolyam és a pedagógusok laptopjainak beszerzésére, a többi évfolyam azonban azóta is hiába várja a saját eszköz megérkezését. 

2023. február 3., 10:52

Szerző:

2025-ig minden állami, egyházi vagy alapítványi iskolában tanuló 5-12-es diáknak saját használatú laptopot biztosít a magyar közoktatás az RRF-1.2.1-2021-2021-00001 azonosítószámú „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” európai uniós projekt keretében. Miután az uniós helyreállítási alap forrásai még nem érkeztek meg, a tavalyi tanévben a 9. osztályos évfolyamnak a magyar költségvetés megelőlegezte a számítógépeket, a soron következő évfolyamok azonban a korábbi ígéretekkel ellentétben még nem kaptak notebookot – a Klebelsberg központ Magyar Hangnak küldött válaszából azt lehet kivenni, hogy vagy a magyar állami előfinanszírozás szünetelt az uniós pénzekről szóló megállapodás csúszása miatt, vagy a beszerzés nehézségei okozták a késlekedést.

A helyreállítási alap forrásainak befagyasztása miatt csúszik a beszerzés

Az egyházi, alapítványi és önkormányzati fenntartású nemzetiségi iskolák is igényelhetik az eszközöket, a szakképző intézmények azonban nem. Összesen 650 ezer notebookot terveznek beszerezni a 201 milliárd forintos keretösszegből, ebből 560 ezret a tanulók, a többit pedagógusok számára. Miután a tervezettnél később született meg a megállapodás az Európai Bizottsággal az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Alap támogatásairól, a kormány 2021-ben határozatban is rendelkezett arról, hogy megelőlegezi a költségvetésből az uniós támogatásokat, így a 2022-es országgyűlési választás előtt 120 ezer laptop beszerzésére csakugyan elkülönített 33 milliárd forintot: ebből a 9. évfolyamon tanuló diákok és pedagógusok kaptak saját használatra notebookokat. 

A tavaly februárban részben Kásler Miklós akkori emberi erőforrás miniszter, részben Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár, illetve a Klebelsberg Központ azt ígérte, hogy a 2022-2023-as tanévben szintén a 9. osztályos tanulók és az 5. évfolyamos (vélhetően tavaly szeptemberben az 5. osztályt kezdő) diákok kapnak laptopot.

A Magyar Hanghoz érkező visszajelzések azt igazolják, hogy a 2022 február-márciusában 9. osztályos tanulók valóban országszerte megkapták az eszközöket, ezt követően viszont a program nem folytatódott. Olyan ötödik évfolyamos tanulót nem talált a Magyar Hang, aki 2022-ben megkapta volna az eszközt, és olyan tanulót sem, aki ebben a tanévben 9. osztályos, és kapott volna eszközt. A Magyar Hang által megkérdezett pedagógusok egyike sem tudott arról, hogy tájékoztatás érkezett volna az intézményhez a program folytatásáról.

A Magyar Hang megkereste a Klebelsberg Központot – többek között azt szerették volna tudni, hogy mikor folytatódhat a notebookok kiosztása, pontosan milyen ütemezésben, és mi okozta a csúszást. A kérdésekre a Klebeslberg Központ nem adott konkrét választ.

„Mivel az RRF-megállapodás csak később született meg Magyarország és az Európai Bizottság között, a Kormány saját forrásaiból indította el a fejlesztést. Az RRF tekintetében időközben sikerült megállapodásra jutni, így tovább folytatódhat a digitális eszközök beszerzése és kiosztása” – írta a Magyar Hangnak Klebelsberg Központ. A válaszból úgy tűnhet, hogy a Klebelsberg Központ szüneteltette a beszerzést – és a kormány az előfinanszírozást – az uniós pénzekről szóló megállapodás megszületéséig, és csak a megállapodás után folytatják a projektet. A válasz további részében ugyanakkor azt is írja a Klebelsberg Központ: „A nagy mennyiségű eszközre tekintettel ezek beszerzése időigényes”, vagyis a csúszásnak a beszerzés problémáihoz is köze lehet, de konkrétumokat erről sem árultak el.

A központ hozzátette: továbbra is az a cél, hogy minden 5-12. évfolyamos tanuló „néhány éven belül” rendelkezzen saját használatra megfelelő digitális eszközzel. A konkrét ütemtervről nem osztottak meg további információkat, erről a válasz szerint „megfelelő időben” kapnak tájékoztatást az intézmények.

(Kiemelt képünk: Notebookok átadás előtt a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón 2022. február 16-án. A kormány digitális oktatásstratégiájának keretében – első körben – 120 ezer notebookot ad át pedagógusoknak és diákoknak több mint 33 milliárd forint értékben február 15. és március 31. között. A szentendrei gimnáziumban 238 notebookot adtak át. MTI/Mohai Balázs)