Irgalmatlan mennyiségű szemetet árverez el az állami kukaholding

2018. november 21., 11:44

Szerző:

Bálázott PET palackra, fóliára, üvegre és papírra lehet licitálni szerda délelőttig az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) által meghirdetett elektronikus árverésen - vette észre a cég honlapján a napi.hu. 

A helyi közszolgáltató cégek által Békéscsabától Zalaegerszegig összegyűjtött hatalmas mennyiségű szemét az állami NHKV tulajdonában van, és csak előre regisztrált hulladékhasznosítók és kereskedők vehetnek részt az árverésen.

A székesfehérvári Depónia Nonprofit Kft. és a ceglédi DTKH Nonprofit Kft. által összegyűjtött 95 ezer kilogramm súlyú PET palackok kikiáltási ára például 5 millió forint, a veszprémi ÉBH Nonprofit Kft. által összegyűjtött 200 ezer kilogramm súlyú vegyes papír minimum 3,6 millió forintba kerül.

A különböző hulladéklerakókban előzetesen meg is lehet tekinteni az árut.

De miért éri meg szemetet venni?

A szelektíven gyűjtött és szétválogatott hulladék később gyártási alapanyagként kerülhet vissza a termelési láncba. Az így szerzett, egyszer már feldolgozott alapanyagok jellemzően jóval olcsóbbak - akár 25 százalékkal is kevesebbe kerülnek -, mint a frissen kitermelt nyersanyagok, amelyeket még finomítani kell, vagy feldolgozott állapotban kell megvenni a beszállítóktól – írja a lap.

A magyar szeméthelyzetről szóló összefoglaló anyagunkat ide kattintva olvashatják el.

 

 

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.