Már a következő tanévtől ingyenes lehet a jogosítvány megszerzése a diákoknak

A tervek szerint csak a vizsgadíj lenne önköltséges a középiskolások számára.

2023. szeptember 20., 13:28

Szerző:

Jövő héten kezdi őszi ülésszakát a parlament. Már az első napon napirendre kerül annak a törvényjavaslat-csomagnak az általános vitája, amely szerint a 2024/2025-ös tanévtől ingyenessé válna a középiskolások és a szakképző intézményekben tanulók számára a B-kategóriás jogosítvány megszerzése.

Augusztus elején már felkerült a kormány honlapjára a jogosítványszerzés ingyenessé tételéről szóló rendelet, a most beadott végleges javaslatban viszont már a program indítási dátuma, a 2024/2025-ös tanév is szerepel – szúrta ki az Economx.

A kormány most is ad némi anyagi hozzájárulást a 20 év alatti fiatalok jogosítványszerzését, 2024 őszétől azonban a vizsgadíjak kivételével szinte teljesen ingyenessé tennék azt.

Viszonylag friss hír, hogy az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottsága hétfői ülésén megvitatta a vezetői engedélyekre vonatkozó szakbizottsági jelentéstervezetet. Eszerint a B kategóriás jogosítvány felosztását javasolják B és B+ kategóriákra, ami számos korlátozást és jelentős anyagi terhet is jelentene a B kategóriás jogosítvány birtokosainak. A B kategóriás vezetői engedéllyel:  

  • legfeljebb 110 km/h lehet a maximális megengedett sebesség az autópályákon,
  • a vezethető gépjárművek 1,8 tonnás súlykorlátozás alá esnének,
  • az 1,8 és 3,5 tonna súly közötti gépjárművek vezetéséhez a javaslat szerint külön B+ jogosítvány megszerzése lenne kötelező.

(Kiemelt képünk illusztráció / Pexels)

 

11:57

Nem kicsit, nagyon: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke nyílt levelet írt Magyar Péternek, amelyben kifejtette, hogy szerinte a Tisza Párt alelnöke egy tőről metszett fideszes politikus, aki ugyan új a politikában, de „régi, jól ismert fideszes szöveget nyom”.

11:40

Nettó 1 milliárd 893 millió 839 ezer (bruttó 2 milliárd 390,5 millió) forintos keretszerződést írt alá az állami Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. a Lounge Event Kft. és a Visual Europe Zrt. kettősével március 11-én az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték rendezvényszervezési feladataira -  tudta meg az rtl.hu