Teljesen megkergült az ingatlanpiac

A következő év nagy változást hozhat az ingatlanpiacon. 

2022. december 19., 13:07

Szerző:

Az elmúlt 7 évben a nagyvárosokban és Budapesten éves szinten 20-25 százalékkal drágultak az ingatlanok. 2022 viszont nagyon fordulatos év volt, hónapról hónapra változott a helyzet, nem csak a lakáspiacon – írja az RTL

Mit várhatunk 2023-tól?

„Amikor megjelent az infláció, nagyon sokan menekültek az ingatlanpiacra, ami adott még egy lökést az áremelkedésnek” – magyarázta Balogh László, az ingatlan.com szakértője. „A háború viszont visszavetette a vásárlási kedvet. Az energiaárak elszabadulása még tovább emelte az inflációt, emiatt megemelkedtek a hitelkamatok. Az év második felében pedig rezsi lett a központi téma, ami az összes lakástulajdonost és lakásvásárlót is foglalkoztatta."

2023 lehet az az év, amikor csökkenhetnek az ingatlanárak.

„A vevők, akik piacon maradtak, sokkal jobb helyzetbe kerülhetnek, de ennek az a feltétele, hogy rendelkezzenek egy stabil anyagi háttérrel, ami lehetőséget nyújt a vásárlásra” – mondta az ingatlanszakértő. „Az árcsökkenés azonban nem ugyanúgy érint minden térséget. A kisebb települések nagyobb ingatlanjai várhatóan többet veszíthetnek majd az értékükből.”

Míg a nagyvárosi újépítésű garzonok továbbra is jól tartják az árukat, a nagy rezsijű, kedvezőtlen energetikai adottságú ingatlanoknál viszont akár 20-30 százalékos árcsökkenés is lehet.

Ősszel a lakáspiac megtorpant, sokan kivárnak, mert nem tudják, mit hoz az előttük álló időszak, a kiadó lakások iránti érdeklődés azonban érezhetően megnőtt. A minimálbér és a garantált bérminimum emelésével pedig a szakértő szerint még jobb helyzetbe kerülhetnek azok, akik most kiadó lakást keresnek.

(Kiemelt képünk: Az eladó épületet hirdető tábla a főváros VIII. kerületében, a Bérkocsis utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László)

16:32

Szijjártó Péter önkéntes munkásőrszervezetnek nevezte a FARE-t, amiért a tiltott politikai szimbólumok közé sorolta Nagy-Magyarországot, és ennek eredményeképpen a Magyar Labdarúgó-szövetség nem engedélyezheti a nagy-magyarországos molinók, zászlók bevitelét a magyar válogatott mérkőzésein. A külügyminiszter szerint a szervezet döntése a történelmi ismeretek teljes hiányára vall.