Akkora a pénzromlás, hogy négy fő helyett már csak kettőre főzünk

2022. júliusában a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Ennek apropóján megnéztük, mennyibe került egy szendvics, egy családi ebéd és vacsora anno és most. Most újra megfőzzük ugyanazokat az ételeket, lássuk, egy hónap alatt hova kúsztak az élelmiszer-alapanyag árak.

2022. szeptember 8., 13:41

Szerző:

Elindult a suli. Míg múlt hónapban csak teória volt a szendvics-készítés a gyereknek, ma már napi gyakorlat. Ahogyan arról korábban már írtunk, az élelmiszer-alapanyag árak minden rekordot megdöntöttek és egyelőre nem úgy tűnik, hogy bármi megingatná a címvédő margarint vagy kenyeret a „bajnoki” pozícióban. Inflációs tükör a konyhából sorozatunk második darabja következik. 

Tízórai 30,9 százalékos inflációba csomagolva

Szendvics sagánk korábbi részeiből: tavaly szeptemberben egy szendvics 1260 forintba került, figyelembe véve, hogy egy szalámis-sajtos zsömléhez meg kellett venni 70g téliszalámit, egy doboz margarint és legalább 125g szeletelt sajtot is a zsömlén kívül. Augusztusban ugyanazt a szendvicset 2113 forintból hoztuk ki. Szeptemberben elgondolkodtunk azon, hogy megkérjük a gyermeket, vegyen példát a suli fűtéskapacitásáról, és működjön eztán 75 százalékon. A szeptemberi szendvics ára ugyanis 2205 forint.

 Paprikás krumpli álom

 Ha nem laktunk jól a reggeli szendvics gondolatával, álmodozzunk egy kiadós ebédről! Ismét paprikás krumplit főzünk.

Négy evőkanál 70 forintos étolajon pirítsd meg a 16 forintos hagymát, 10 forintos fokhagymát, 60 forintnyi fűszerpaprikával szórd meg. Ekkor enged szabadjára a huncut kis gödröcskét, ami egyre mélyebb magabiztossággal húzza szélesre a szádat: akciós volt a krumpli! Juj, hát főzni jó a kései burgonya is! Úgyis mindig szobrász akartam lenni, most itt a lehetőség megvalósítani önmagam! És mindezt potom 322 forintért! Jöhet a 15dkg szárazkolbász 686 forintért! Még jó, hogy a krumpli akciós volt, így belefér a kolbász is. Télen meg majd reménykedünk egy kis akciós virsliben. Míg összrottyantjuk az ételt, kapaszkodjunk meg a konyhapultba, amikor a cechre tekintünk, nehogy a lábunk is megroggyanjon. A paprikás krumplis álom a múlt hónapban még 1406 forint volt, ma pedig már 1486 forint.

Vacsoracsata másképp: kevesebből vagy kevesebbet együnk?

Ha ezek után még nem mondtál le a vacsoráról, jöhet a lecsó.

A 35 forintos olajon megpirítasz 60 forintnyi hagymát. A füstös íz most sem maradhat el, azért ott még nem tartunk, de azért már a csomagolásról is lekapargatod a maradék füstölt szalonna darabokat, 110 forintért Az üvegesre pirított szalonnás hagymára rádobod a kiló paradicsomot 686 forintért, valamint ugyanannyi paprikát 660 forintért. Míg a lecsó rotyog, az ember fortyog. A múlt hónapban 1900 forintot, most 1551 forintot fizettél. De csak mert a paprika akciós volt.

(Kiemelt fotónk illusztráció. Fotó: Pixabay.)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.