Kiderültek az ellenzék tervei: győzelem esetén így szigorítanák a COVID-védekezést

Az ellenzék szerint hol megkésett, hol túlzó, hol erőtlen lépéseket tett a kormány a világjárvány elleni küzdelem során. Az egységes ellenzék egészségpolitikusa, a DK-s Komáromi Zoltán most elárulta, ők mire készülnek.

2022. január 20., 17:32

Szerző:

gemist.hu oldal érte el Komáromit, akit először azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy az ellenzék támogatta a kormány január közepi döntését a védettségi igazolványok rendszerének szigorításával kapcsolatban. (Ennek értelmében február közepétől csak azoknak lesz érvényes az igazolásuk, akik fél éven belül kapták meg a második oltásukat vagy rendelkeznek harmadik oltással. Azoknak, akik átestek a betegségen, így természetes immunitást szerezhettek, nem lesz érvényes.)

A DK-s szakpolitikus a gemist.hu-nak elmondta:

nem csak egyetértenek a szigorítással, de megkésettnek is tartják a lépést. Szerinte már tavaly ilyen irányba kellett volna átalakítani a rendszert.

Komáromi megszólalása alapján kijelenthető: az ellenzék azzal az orbáni gondolattal is egyetért, hogy Magyarország laboratóriuma Ausztria. Az ellenzéki politikus ugyanis elmondta: győzelmük esetén az osztrák mintát követnék, vagyis lényegében kijárási tilalom vonatkozna a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőkre. Hozzátette: biztosítani kell azt is, hogy minden olyan helyen, ahol emberek érintkezhetnek egymással, legyen lehetőség az igazolványok ellenőrzésére.

Az ellenzéki szakpolitikus lényegben azt is megerősítette, hogy kormányra kerülésük esetén fenntartanák a veszélyhelyzetet – amelyet a jelenlegi kabinet hirdetett meg, az ellenzék folyamatos kritikája mellett.

Miközben a magyar ellenzék a szigorításon gondolkozik, Nagy-Britanniában lényegében minden, a járvánnyal összefüggő korlátozást kivezettek - még a megbetegedettek kötelező karanténra vonatkozó szabályokat is. Igaz, ez részben a miniszterelnök, Boris Johnson zuhanó népszerűségével is összefüggésben van: a konzervatív politikus mindent megpróbál annak érdekében, hogy maga mellé állítsa a közvéleményt és ne kelljen lemondani a pozíciójáról.

(Kiemelt képünk: Az egészségügyi tárca miniszter-várományosaként bemutatott Komáromi Zoltán orvos az MSZP-Párbeszéd árnyékkormánya tagjainak bemutatóján a fővárosi Loffice Cloud rendezvényterében 2018. március 11-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.