Már csak kilenc nap, és indul a választáscunami

Június 26-án rekordszámú időközi választásra kerül sor egyszerre Magyarországon, van, ahol a polgármester elleni jogerős bírósági ítélet miatt kell új vezetőt választani. Mutatjuk, hol, kire lehet szavazni.

2022. június 17., 10:08

Szerző:

Június 26-án minden eddiginél több időközi választást tartanak egyszerre. A HVG.hu szerint a koronavírus-járvány alatti lezárások miatt elmaradt 150 választás mintegy felét e napon pótolják, így

összesen 74 településen lesz időközi önkormányzati választás a szupervasárnapon.

A dömping ráadásul a július 3-i, vasárnapi napon folytatódik tovább, 35 önkormányzati választással, július végéig pedig még ugyanennyi időközivel hozza be a lemaradást az államigazgatás.

A HVG.hu ezért térképet is készített arról, hol járulhatnak urnák elé az új polgármestereket és önkormányzati képviselőket választani kívánók ezen a napon:

Jó néhány nevezetes alkalom is akad a sorra kerülő voksolások között:

  • a Tolna megyei, 905 fős Nagyszokolyon méltatlanság miatt kell új polgármestert választani, miután az előző független vezetőt, Bors Bálintot tavaly ősszel a Pécsi Ítélőtábla hároméves börtönbüntetésre ítélte költségvetési csalás miatt,
  • a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 880 fős Nyírpilisen a polgármester-választás indokaként összeférhetetlenséget jelöltek meg, de Beri Róbert polgármester neve onnan lehet ismerős, hogy tavaly ősszel uzsorázásért, csalásért és zsarolásért ítélte el Nyírbátori Járásbíróság
  • eközben a Vas megyei Kemeneskápolnán legutóbb pontra ugyanannyi szavazatot kapott két független polgármesterjelölt, a mérkőzés tehát most fog eldőlni.

A covidjárvány alatti, időközi választásokra és népszavazásokra vonatkozó tilalom feloldása után, április óta immár 180 ilyen választást tartottak meg Magyarországon.

(Kiemelt kép: Szavazás az országgyűlési választáson Mogyoródon, 2022. április 3-án. Fotó: Isza Ferenc / AFP)

15:59

Súlyos, háromezer embert érintő vízhiány van Solymáron, mintegy ezer háztartásban a nap nagy részében egyáltalán nem folyik a csapból a víz – közölte Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön, a Pest megyei településen tartott sajtótájékoztatón.

15:53

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte – írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

15:08

Az orosz-ukrán háború kitörése után pár hónappal Svédország és Finnország egyszerre adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Az út a tényleges csatlakozáshoz viszont nem olyan egyszerű, mint azt sejteni lehetett, mert Törökország több indokkal is akadályozza a folyamat gyors lezárását. Dag Harteliust, Svédország budapesti nagykövetét kérdeztük többek között a svéd–török viszonyról, Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról és az orosz–ukrán háborúról.