Újra visszatérnek a zivatarok: ilyen hatással lesznek az időjárásra

Késő délutántól dél felől ismét egyre többfelé számíthatunk záporok és zivatarok kialakulására.

2024. augusztus 18., 12:19

Szerző:

Délutántól, késő délutántól dél felől ismét egyre többfelé számíthatunk záporok és zivatarok kialakulására, a déli tájakon ekkortól heves zivatar is előfordulhat – áll a HungaroMet oldalán. Éjszaka is aktív marad a légkör, dél felől észak felé vonulnak a zivatarcellák, a Dunántúlon ismétlődő jelleggel várható zivatartevékenység. Hétfőn délelőtt átmenetileg csökken a zivatarok számossága, majd a déli óráktól ismét kedvezőek lesznek a feltételek – főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében – zivatarok kialakulásához, amelyek ismétlődő jelleggel akár több hullámban várhatók. Délkelet felé haladva csökken a csapadékhajlam.

A zivatarokat ma és hétfőn is elsősorban felhőszakadás (>25-40 mm; lassan mozgó kifejezetten intenzív zivatarokból, illetve egymást követő gócokból néhol akár >50-60 mm is) kísérheti, de jégeső (általában 2 cm-t nem meghaladó), illetve környezetükben átmeneti viharos széllökések (~60-90 km/h) is előfordulhatnak. Vasárnap a déli országrészben délutántól a heves zivatarokat 90-100 km/h-t meghaladó széllökések kísérhetik.

A zivatarok nem hűtenek majd

Hiába a heves záporok és zivatarok, a Dunántúl északnyugati részén, valamint az Északi-középhegységben 25 fok körüli, az ország többi részén továbbra is 27 fok körüli vagy feletti, elsősorban a Dél-Alföldön, illetve a Dunántúl délkeleti területein 29 fok körüli napi középhőmérsékletre számíthatunk.

Fontos a megfelelő fényvdelem

Összességében tehát – a zivatarok ellenére – vasárnap is velünk marad a kánikula, az ilyen időjárási körülmények között márpedig elengedhetetlen a káros sugárzás elleni megfelelő védelem. Nem könnyű feladat azonban a megfelelő naptej kiválasztása, hiszen számtalan típusú és márkájú termék közül lehet választani. Nemrég Dr. Kelen Ákos, a Dr. Kelen egészségkozmetikumok termékfejlesztő szakgyógyszerésze osztotta meg, milyen szempontok alapján érdemes választani. Először is fontos tudni, hogy a faktorszám a tévhitekkel ellentétben nem azt mutatja meg, hogy hány percig véd a krém, hanem azt, hogy hányszorosára nő a bőr természetes védekezőképessége a készítmény segítségével.

A megfelelő faktorszámú naptej kiválasztása után fontos, hogy azt egyenletesen és elegendő mennyiségben vigyük fel a bőrre napozás előtt. 1,5-2 óránként pedig ismételjük meg a krém vagy spray alkalmazását. 

Végül fontos, hogy a megbízható napvédő készítménynek UV-A- és UV-B-védelemmel is rendelkeznie kell. Az UV-B sugarak felelősek a barnulásért, illetve túlzott napozás esetén a napégésért, míg az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését és egyéb bőrkárosodások kialakulását okozhatják. A faktorszám csupán a készítmény UV-B védelmére utal. A megfelelő UV-A-védelmet külön kis ikonnal kell jelezni a terméken, így erre feltétlen figyeljen, és csak olyan terméket vásároljon, amelyen az UV-A karika jelölés megtalálható. Kiemelten fontos speciális fényvédő készítmény használata az arcra is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Thomas Warnack / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.