Időjárás: hatalmas változásra készülhetünk

Az időjárás vasárnap sem kímél majd minket: a nappali hőmérséklet továbbra is 30 és 39 fok között valószínű. A folytatás ugyanakkor okozhat némi meglepetést.

2024. augusztus 17., 15:17

Szerző:

Általában gyengén vagy közepesen felhős időjárás várható vasárnap a HungaroMet előrejelzése szerint. Csökken a záporok, zivatarok számossága, de helyenként továbbra is előfordulhatnak. A légmozgás döntően gyenge vagy mérsékelt lesz, de zivatarok mentén megerősödhet a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 19 és 26 fok között valószínű, a hidegre hajlamos helyeken lehet ennél pár fokkal alacsonyabb.

A sok napsütés mellett erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, amelyből napközben helyenként, késő délutántól dél felől már nagyobb számban lehet záporokra, zivatarokra számítani. A szél csak a zivatarok környezetében lesz erős vagy viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 39 fok között valószínű.

Ilyen időjárás várható a folytatásban

Hétfőn aztán az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett több órára kisüthet a nap. Összességében több helyen kialakulhat záporeső, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északi, északkeleti szél nagy területen megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A minimum-hőmérséklet 15, 25, a csúcsérték általában 27 és 33 fok között várható, de délkeleten melegebb időre számíthatunk.

Kedden a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél helyenként megerősödik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 14 és 24, délután 28 és 36 fok között valószínű, délkeleten lesz a melegebb.

Az időjárás éjszaka is kiverte a biztosítékot

„Folytatódtak a rekordmeleg éjszakák, pénteken sorozatban harmadszorra dőlt meg az országos hajnali melegrekord” – közölte a HungaroMet Zrt. szombaton a honlapján. Azt írták:

pénteken a Szeged belterületén lévő meteorológiai állomáson 24,5 Celsius-fok volt a levegő legalacsonyabb hőmérséklete, ami új hajnali melegrekord.

Az erre a napra vonatkozó korábbi rekordot, 24,0 fokot még 1952-ben mérték Budapest Budakeszierdő állomáson, ez az országos mellett a fővárosi hajnali melegrekord is volt péntek reggelig. Akkor ugyanis a fővárosi hajnali melegrekord is megdőlt, mert a János-hegyi állomáson 24,1 fok volt a legalacsonyabb mért hőmérséklet.

Fontos a megfelelő fényvdelem

A hét végén is marad tehát a kánikula, az ilyen időjárási körülmények között márpedig elengedhetetlen a káros sugárzás elleni megfelelő védelem. Nem könnyű feladat azonban a megfelelő naptej kiválasztása, hiszen számtalan típusú és márkájú termék közül lehet választani. Nemrég Dr. Kelen Ákos, a Dr. Kelen egészségkozmetikumok termékfejlesztő szakgyógyszerésze osztotta meg, milyen szempontok alapján érdemes választani. Először is fontos tudni, hogy a faktorszám a tévhitekkel ellentétben nem azt mutatja meg, hogy hány percig véd a krém, hanem azt, hogy hányszorosára nő a bőr természetes védekezőképessége a készítmény segítségével.

A megfelelő faktorszámú naptej kiválasztása után fontos, hogy azt egyenletesen és elegendő mennyiségben vigyük fel a bőrre napozás előtt. 1,5-2 óránként pedig ismételjük meg a krém vagy spray alkalmazását. 

Végül fontos, hogy a megbízható napvédő készítménynek UV-A- és UV-B-védelemmel is rendelkeznie kell. Az UV-B sugarak felelősek a barnulásért, illetve túlzott napozás esetén a napégésért, míg az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését és egyéb bőrkárosodások kialakulását okozhatják. A faktorszám csupán a készítmény UV-B védelmére utal. A megfelelő UV-A-védelmet külön kis ikonnal kell jelezni a terméken, így erre feltétlen figyeljen, és csak olyan terméket vásároljon, amelyen az UV-A karika jelölés megtalálható. Kiemelten fontos speciális fényvédő készítmény használata az arcra is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Thomas Warnack / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.