Időjárás: kettévágja a hétvégét a hidegfront

A hétvégi időjárás jól indul, majd a kellemesen enyhe szombat után vastag felhőtakarót húz fölénk a hidegfront.

2024. március 21., 17:36

Szerző:

Változékony lesz az időjárás a következő napokban. A HungaroMet előrejelzése szerint csütörtökön nyugat felől vastagabb felhők érkeznek, a nyugati határnál már előfordulhat kisebb eső, zápor. Éjszaka tovább folytatódik a felhőzet vastagodása, legkésőbb a Tiszántúlon is befelhősödik az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, ahogyan holnap is, de ekkor nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén lehet kis mennyiségű csapadék. Mindeközben egyre szakadozottabbá, gomolyosabbá válik a felhőzet, amely késő délutántól jelentősen csökken.

Jön a hétvége és a felmelegedés, majd a hidegfront

Pénteken az északnyugati szelet a Dunántúlon és a középső országrészben már több helyen kísérhetik élénk széllökések, majd estére mérséklődik a légmozgás. Egy érkező, feloszló okklúziós front miatt sokaknál fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 10 fok között várható, de főleg a Tiszántúlon még lehet talajmenti, sőt néhol gyenge légköri fagy is.

Pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 14 és 19 fok között alakul, de az északkeleti tájakon ennél néhány fokkal hidegebb lehet az idő.

Szombaton hajnalban a kevésbé felhős tájakon pára-, ködfoltok képződhetnek, amelyek feloszlanak. Változóan felhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel, majd a késő délutáni, esti óráktól jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, északnyugat felől szórványosan elered az eső, záporeső, megérkezik a hidegfront. A déli, délnyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Estétől a Dunántúlon északnyugatira fordul az áramlás, néhol viharos széllökések is lehetnek.

Szombaton a hajnali 1, 8 fokról kora délutánra 16 és 21 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap a hidegfront vastagabb felhőzónája kelet felé távozik. Mögötte több helyen erőteljes lehet a gomolyfelhő-képződés. Emellett általában többórás napsütés valószínű. Délelőttig a Dunától keletre még eső is várható, a front mögött szórványosan alakulnak ki záporok. Néhol zivatar sem kizárt. Az északnyugati, nyugati szelet sokfelé erős lökések kísérhetik. A minimum-hőmérséklet jobbára 3 és 7 fok között várható, de a derült, szélvédett részeken hidegebb is lehet.

Vasárnap a csúcsérték 9 és 15 fok között alakul.

(Kép forrása: Shutterstock)