Gyönyörű kirándulóidő vár ránk: akár 21 fok is lehet kedden

A kontinens felett jelenleg két ciklon is örvénylik, egy a Vizcayai-öböl fölötti, egy pedig a Jón-tenger feletti középponttal. Akár 21 is fok is lehet hazánkban: gyönyörű kirándulóidő lesz.

2024. február 26., 17:27

Szerző:

Európa délnyugati, déli részein így többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar, az elmúlt 24 órából nem egy helyről jelentettek 40 mm-t meghaladó, sőt Nizza környékéről 110 mm-t is elérő napi csapadékösszeget. Hazánkban viszont igazi kirándulóidő lesz – közölte a Hungaromet.hu.

Eközben - Norvégia kivételével - másutt döntően anticiklonális hatások érvényesülnek. A ciklonoknak köszönhetően Európa délnyugati felén változatosan alakulnak a csúcsértékek, 15 foknál melegebb csak az Ibériai-félsziget déli felén van. Ugyanakkor a déli mediterrán ciklon áramlási rendszerében az enyhe légtömegek egészen Lengyelországig is eljutnak, az Égei-tenger mentén pedig 20 fokos csúcsértékek is vannak.
Kedd estig a Kárpát-medence fölé, immáron a nyugati ciklonrendszer előoldalán, továbbra is enyhe légtömeg áramlik, így folytatódik az átlagosnál jóval enyhébb idő.

Nem sok esély van esőre

Nyugat felől egyre több fátyolfelhő sodródik fölénk, sőt a Dunántúlon éjszaka meg is vastagszik a felhőzet, emellett ott foltokban köd is képződhet. Csapadék nem valószínű.

Kedden a Dunántúlon és középen jellemzően erősen felhős idő valószínű, itt inkább csak kevés szűrt napsütés lehet. Ugyanakkor a Tisza mentén és a Tiszántúlon fátyolfelhős, napos idő valószínű. Legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon van esély egy-egy futó záporra. Sőt, jó eséllyel megdől a keddi melegrekord is.

A déli, délkeleti szél napközben megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 4 és 10 fok között valószínű, de az Alpokalján és az északi völgyekben kissé hidegebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 15 és 21 fok között alakul.

További részleteket itt tekinthet meg.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál meleg fronthatások tapasztalhatók.

Mint ismert: Hidegfront idején a hidegebb légtömeg előretör a melegebb légtömeg felé, ez gyakran viharokat, erős szelet és esőzést okoz. Hidegfront idején gyakran tapasztalhatunk hirtelen hőmérséklet csökkenést, ami hatással lehet a szervezetünkre, legtöbbször fejfájást vagy izomfájdalmakat okoz. Sokan viszont már a frontot megelőző légköri helyzetre is érzékenyen reagálnak. A náluk jellemző fő tünetek a feszültség, idegesség, ingerültség, alvási problémák jelentkezése, majd egyre inkább az ingadozó vérnyomás és a fokozódó mellkasi panaszok, diszkomfortok jelentkezése. Sokan erősödő fejfájással, szédüléssel gyakoribb rosszullétekkel reagálnak. 

Melegfrontnak nevezzük azt a helyzetet, amikor melegebb légtömeg emelkedik felül a hidegebb légtömeg fölött. Ez a változás hosszabb ideig tartó esős, párás időjárást hozhat, felhős égboltot eredményez és a hőmérséklet is emelkedhet. Néhány ember a melegfrontokkal járó magas páratartalom miatt érzékeny lehet légúti problémákra, például asztmára is.

(Fotó: 168.hu)