Szombati időjárás: csak fedett teraszra szervezzünk grillezést

Borult, esős időre számíthatunk, csak szombat délután kezd el felszakadozni a felhőzet.

2024. február 23., 18:20

Szerző:

Túlnyomóan borult időre számíthatunk kevés helyen gyenge esővel, majd késő este frontális csapadékrendszer éri el a nyugati határt, amely kelet felé haladva egyre inkább gyengül, szakadozik felettünk. Mögötte a nyugati tájakon elkezd vékonyodni a felhőtakaró, ami szombaton napközben tovább folytatódik, a Dunántúlon már szűrt napsütés is lehet – írja a Hungaromet.

A vastag, zárt frontfelhőzet az ország délkeleti, keleti felére összpontosul, a gyenge csapadékzóna is kelet felé, délután a Tiszántúlra korlátozódik. A délies szél továbbra is többfelé lesz élénk, amit helyenként erős lökések kísérhetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 12 fok között várható, az északnyugati tájakon lesz a leghidegebb, a Viharsarokban a legenyhébb idő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 11 és 16 fok között valószínű.

Szokatlanul sok a csapadék a kontinensen is

Kontinensünk időjárásának fő alakítója a középpontjával Dánia térségében elhelyezkedő ciklon, amelynek hullámzó frontrendszere egészen Afrika északi partjáig ér. Nyugat-Európában, valamint Skandinávia déli részén több helyről jelentenek nagyobb mennyiségű csapadékot.

A frontzóna mögött egyre nagyobb területet áraszt el a hidegebb levegő, Spanyolországban is több fokkal visszaesett a hőmérséklet, ám tegnap a Földközi-tenger partján még 25 fok körüli értékeket is mértek. Száraz, nyugodtabb idő főleg a Balkán-félsziget déli részén és a Fekete-tenger környezetében jellemző.


A Kárpát-medence időjárását is egyre inkább az említett hullámzó frontrendszer határozza meg, de felettünk elgyengül, így jelentősebb csapadékra nem kell számítani.

Így alakul a hétvége időjárása

Vasárnap hajnalban ködfoltok képződhetnek. Napközben nyugaton, északnyugaton inkább gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, máshol átmeneti szakadozások mellett jobbára erősen felhős időre van kilátás. Szórványosan előfordul eső, zápor, de zivatar sem kizárt, a nyugati országrészben kisebb a csapadék esélye. A déli, délkeleti szél sokfelé megélénkül. A minimum-hőmérséklet 0 és plusz 8, a maximum 11-17 fok között alakul.

Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok. Az esős, szeles terüleken a hőérzetünk alacsonyabb lehet a megszokottnál, javasolt emiatt rétegesen öltözködni, hiszen könnyen megfázhatunk.

Halasszuk a kerti munkákat

Bár fagyoktól nem kell tartani, az esős időjárás nem kedvez sem a metszés, sem a lemosó permetezés szempontjából. Az elmúlt hónapok időjárás okozta kárait helyrehozhatjuk, vagy korrigálhatjuk februárban. A letört ágakat fűrészeljük le, az esetlegesen a földből kifordult növényeket ültessük vissza a földbe. Fontos, hogy az elhalt fákat, bokrokat kiszedjük a földből. A visszaszáradt évelőket, díszfüveket ajánlott ilyenkor visszavágni.

Fontos azonban a megfelelő időpont kiválasztása, mert ha esős napok előtt vagy után metszünk, nagyobb eséllyel  kell gombás fertőzéssel szembe néznünk, a lemosó permetezés pedig mit sem ér, ha az eső lemossa.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)