Gomolyak lesznek a felhők, és komolyak a szelek hétfőn

Hétfőn gomolyfelhős, napos idő valószínű. Az egyre nagyobb területen északira, északkeletire forduló szél megélénkül, hétfőn a keleti országrészben megerősödik, a Zemplénben és a Bodrogközben viharos lökések is lehetnek.

2023. május 7., 16:33

Szerző:

Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig:

Vasárnap erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, éjszaka a délnyugati harmadban erősen felhős, másutt közepesen felhős lesz az ég – jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hétfőn gomolyfelhős, napos idő valószínű. Vasárnap több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, éjszaka számosságuk csökken és hétfőn délelőtt a délnyugati részeken is megszűnik a csapadék.

Az egyre nagyobb területen északira, északkeletire forduló szél megélénkül, hétfőn a keleti országrészben megerősödik, a Zemplénben és a Bodrogközben viharos lökések is lehetnek. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11 fok között valószínű.
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 14 és 20 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában:

Kontinensünk északi, északkeleti területeinek időjárását továbbra is egy anticiklon alakítja. A magasnyomást száraz, hideg levegő tölti ki. Azon a területen döntően nyugodt az idő és sokat süt a nap, néhol azonban rétegfelhőzet képződik, amely a nappali órákban sem oszlik fel.

Franciaország fölött egy sekély ciklon található, amely arrafelé felhős és csapadékos időt okoz, lokálisan 25 mm fölötti csapadékösszegekről érkezett jelentés. Egy másik, kis kiterjedésű ciklon Közép-Európa keleti felén okoz zivatarokat, egy-egy heves zivatar is kialakul.

A Kárpát-medence időjárását az utóbbi ciklon határozza meg, melynek vasárnap labilis melegszektorában több helyen számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, majd egyre nagyobb területen északkeletire fordul a szél és hétfőre már több fokkal visszaesik a hőmérséklet.

(Kiemelt képünk: Gomolyfelhők az égbolton Debrecen közeléből fényképezve 2018. június 26-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)