Úgy kell a hétfő, mint égre a felhő

Hétfőn kora délutántól az ország délnyugati felén több helyen várható csapadék, zömében záporok, helyenként zivatar, néhol eső is.

2023. június 4., 16:52

Szerző:

 Várható időjárás hétfő éjfélig:

Vasárnap elsősorban az északnyugati, nyugati területeken felhős időre számíthatunk, majd éjszaka egyre több fátyolfelhő érkezik, amely hétfő estére az ország délnyugati felén meg is vastagszik. A legtöbb napsütés vasárnap a keleti tájakon, hétfőn az északkeleti területeken valószínű. Vasárnap napközben és éjszaka a Dunántúlon várható csapadék, eleinte gyenge eső, zápor, kora estétől zivatar is.

Hétfőn kora délutántól az ország délnyugati felén több helyen várható csapadék; zömében záporok, helyenként zivatar, néhol eső is. A keleties szél hétfőn délkeletire fordul és megélénkül, zivatar környezetében átmeneti szélerősödés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 15 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.

Időjárási helyzet Európában:

A kontinens keleti felén ciklonok és azok frontjai teszik mozgalmassá, változatossá az időjárást. Főleg a Kelet-európai-síkságon - nagyobb területen is - felhős az idő, de a ciklonok nem okoznak nagy csapadékot, csak elvétve fordul elő 5 millimétert meghaladó csapadékösszeg. A Fehér-tengertől egészen a Fekete-tengerig húzódó hidegfront azonban jelentős hőmérséklet-különbséget okoz: a front előtt 28, 30 fok körül tetőzik a hőmérséklet, a front mögötti hideg, sarkvidéki eredetű légtömegben néhol csupán 9, 10 fokot mérnek. Európa északnyugati részén továbbra is egy anticiklon terül el, ezért a Brit-szigetektől Lengyelországig érdemi változás nem tapasztalható az időjárásban. A Kárpát-medencétől egyre távolabb kerül az anticiklon, közben délnyugat felől nedvesebb léghullámok érkeznek már a mai napon. Hétfőn egy sekély ciklon mélyül ki a térségben, ennek köszönhetően pedig megnövekszik a felhőzet, és az ország délnyugati felén többfelé számíthatunk eső, zápor, helyenként zivatar kialakulására.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)

09:42

A munkanélküliek száma 2023 augusztusában 195 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,0 százalék volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kormány mindenesetre bizakodó.

08:55

Az Energiaügyi Minisztérium októbertől még alacsonyabb szintre szorítja az intézmények távhő díjait. A nem lakossági fogyasztók januárban egyszer már megfelezett költségeit újból azonos arányban csökkenti a tárca. Az önkormányzatok, közintézmények és vállalkozások országos átlagban a tavaly év végi díjak negyedét fizetik tehát október elsejétől – jelentette be pénteki közleményében Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

07:25

Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc az Alapítvány az Innovatív Oktatásért szakmai konferenciáján járt. Az alapítvány működteti a High-Tech Suli programot (HTS), amelyet a 660 milliárd forintos vagyon felett rendelkező Mészáros Lőrinc tulajdonos támogat.